Förflytta dig till innehållet

Lasagne och tagliatelle på menyn

En portion med laxpasta ligger på ett bord.

En form med lasagne ligger på bordet.

En vegetarisk lasagne med en sås gjord på ricottaost, varvat med frästa champinjoner och spenat. Foto: Jessica Nybacka


Pasta betyder deg på italienska och tillverkas vanligen av durumvetemjöl, ägg och vatten, men går även att göra utan ägg och med vanligt vetemjöl.
Det finns många olika sorters pasta, faktiskt så sägs det finnas i över 600 olika former. Pasta kan köpas som både färsk och torkad.

VIT LASAGNE

12 lasagneplattor
2 brk (500 g) ricotta
200 g crème fraiche
1 dl riven parmesanost
rivet skal av 1 citron
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitpeppar
400 g champinjoner eller annan svamp
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g färsk spenat
150 g riven ost
Värm ugnen till 200 grader.
Rör ihop ricotta med crème fraiche och smaksätt med parmesan, citronskal, lökpulver, salt och peppar.
Finhacka löken och vitlöken. Skiva champinjonerna. Hetta upp en panna och fräs löken mjuk. Tillsätt champinjonerna och stek tills de avger vätska, låt koka in. Tillsätt vitlök och krydda svampen enligt tycke. Rör ner spenaten och låt den steka ihop.
Stryk ut ett lager vit sås i botten av en ugnsform. Toppa med tre lasagneplattor och varva vit sås, svampfräs och lite riven ost. Upprepa två varv till. Avsluta med lasagneplattor, ett lager vit sås och största delen av den rivna osten. Grädda i ca 30 minuter tills lasagnen har fin färg.

En portion med laxpasta ligger på ett bord.

En enkel favorit, där laxen även kan bytas ut mot räkor. Foto: Jessica Nybacka

LAXPASTA

300 g tagliatelle
500 g tärnad lax
100 g purjolök
2 dl grädde
1 dl pastavatten
1 msk citronsaft
1 msk fiskfond
1 dl riven parmesan
0,5 dl hackad dill
citronpeppar
salt
Koka upp en kastrull med vatten och salta rikligt. Koka pastan al dente.
Tvätta purjolöken och skiva den. Fräs i olja tills den är mjuk. Tillsätt grädde och pastavatten. Smaksätt med citronsaft och fiskfond och låt koka tills såsen tjocknar. Tillsätt laxtärningarna och koka tills fisken är färdig. Rör ner parmesanost och hackad dill och smaka av med salt och citronpeppar. Rör ner den kokta pastan i såsen.
Jessica Nybacka

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit