Lathet en stor faktor i att inte rösta – majoriteten ser fortsättningsvis röstandet som en medborgarskyldighet
Mer än fyra av fem, eller 85 procent, av de som röstat i kommunalvalet bedömde att upplevelsen av röstningen som medborgarskyldighet inverkade mycket eller ganska mycket på om man gick till valurnorna. Det framgår av en undersökning som gjorts av Kommunala utvecklingsstiftelsen.
Även majoriteten av de unga, eller 84 procent, ansåg att det var en medborgarskyldighet att rösta i kommunalvalet.
Andra viktiga faktorer som drev folk till valurnorna var bland annat en känsla av att den egna rösten påverkar ärenden i hemkommunen, att man hittat en bra kandidat och viljan att stödja en kandidat. Utan betydelse var heller inte viljan att stödja ett parti.
Varannan person bedömde också att man genom att rösta i kommunalvalet kunde påverka frågor som gäller hela riket.
Fyra av fem, 78 procent, ansåg att icke-statliga organisationer eller intresseorganisationer inte alls påverkade möjligheten att rösta. Två av tre ansåg även att de inte heller påverkats av vänners eller bekantas uppmaningar.
Misstroende mot politik väger tungt
Endast en dryg fjärdedel av de röstande bedömde att partiernas verksamhet och ställningstaganden under den senaste tiden inverkat mycket eller ganska mycket på röstandet.
De viktigaste orsakerna till utebliven röstning var misstroendet mot politiken, enligt 77 procent hade detta åtminstone en viss inverkan. 67 procent ansåg att det inte fanns tillräcklig anledning att rösta medan 66 procent angav svårigheten med att hitta en lämplig kandidat som en orsak till att inte rösta.
En klar majoritet, eller 62 procent, bedömde att det var svårt att hitta ett lämpligt parti.
De som inte röstade i kommunalvalet fattade beslut om att låta bli att rösta betydligt närmare valdagen än 2017. Ren lathet var en vanligare orsak än tidigare att låta bli att rösta. En mindre viktig förevändning än tidigare var att det inte fanns tillräckligt med information.
Totalt genomfördes 1 027 intervjuer. Respondenterna representerar befolkningen i Finland, med undantag för Åland, som fyllt 18 till 79 år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.