Förflytta dig till innehållet

Lättare restaurangbegränsningar att vänta – frågan behandlas eventuellt den här veckan

Pixabay
Mat på en tallrik på en restaurang.

Efter den omfattande restaurangstängningen lovade regeringen att begränsningarna stegvis ska lätta i takt med att coronaläget förbättras.

Den här veckan är det dags att en första gång se över begränsningarna, bekräftar regeringsrådet Ismo Tuominen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Tuominen säger att frågan för tillfället behandlas inom ministeriet, men det är ännu oklart hur de framtida begränsningarna kan komma att se ut.

— Eftersom vi ännu inte har fattat några som helst beslut kan jag tyvärr inte säga något mer än att det handlar om att lätta på de rådande begränsningarna, säger Tuominen.

Tuominen känner inte till när regeringen kommer att få frågan på sitt bord. Statsrådets kommunikationsdirektör Päivi Anttikoski säger också att det ännu är oklart om regeringen kommer att behandla frågan redan den här veckan eller först nästa vecka.

Riksdagen debatterar förlängda begränsningar

Samtidigt har regeringen även överlämnat ett förslag till riksdagen om att förlänga restaurangbegränsningarna ytterligare.

Regeringen överlämnade förslaget till riksdagen i fredags, och enligt förslaget ska det vara möjligt att begränsa restaurangers verksamhet fram till slutet av 2021.

För tillfället gäller den temporära ändringen i lagen om smittsamma sjukdomar, som också möjliggör restaurangbegränsningar, endast till den sista juni.

Bakgrunden till regeringens förslag hittas i de utredningar som Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd gjort om epidemins nuvarande och dess förutspådda framtida läge.

Rainer Hindsberg, kommunikationschef vid Riksdagsinformationen, bekräftar att propositionen kommer att behandlas i plenum på tisdag.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit