Förflytta dig till innehållet

Lekbäddar för havsöring kan bli aktuella i Sunnanån på Kimitoön

Pressbild/Kaj Mattsson
En å i lummig miljö
Forsarealen i Sunnaån är inte stor men tillräcklig stor för att havsöringen har hittat upp i ån och hittat lämpliga lekplatser där. I forsåtgärdsplanen föreslås nu endast åtgärder på två ställen i ån.

För Sunnanån i Dragsfjärd har en forsåtgärdsplan gjorts upp. Den glädjande upptäckten av havsöringsyngel i rinnande vattendrag på Kimitoön år 2021 har lett till en kartläggning av Sunnanån. Det berättar Kimitoön-Finby fiskeriområde i ett pressmeddelande.

I planen föreslås små åtgärder: att man låter bygga två lekbäddar av grus och naturstenar för havsöring. Ån konstateras dock redan nu fungera bra med tanke på öringsleken.

Den ena lekbädden skulle byggas strax väster om Skinnarviksvägens bro och den andra längre ner i trakterna kring Nyborgs gård.

Aktuellt för fiskeriområdet är nu att tillsammans med markägarna fundera om det går att förverkliga de åtgärder som föreslagits i den nu färdigställda planen.

Glädjenyheten kom för två år sedan

Det var alltså år 2021 man hittade rikligt med havsöringsyngel i Kimitoön genom ett projekt.

– Det här är nog en glädjenyhet! Det är en stor sak för miljön och en fiskerinyhet, kommenterade Kaj Mattsson från Åbolands fiskarförbund då nyheten i ÅU.

LÄS OCKSÅ

Tillsammans med Valonia beslöt fiskeriområdet då att kartlägga Sunnanån för att uppgöra en plan om hur åns forsområden kunde förbättras med tanke på havsöringarnas lekmöjligheter.

Kartläggningen och forsåtgärdsplanen har gjorts under 2022 och 2023 av Jussi Aaltonen och Janne Tolonen från Valonia. Även provfiske har utförts.

Delar av ån i naturtillstånd

Enligt pressmeddelandet är delar av Sunnanån i naturtillstånd, men spår av gammal industriell verksamhet och uppdämningar kan ses vid Skinnarviksvägens bro.

Till Sunnanån kommer längs diken norrifrån kallt grundvatten, vilket är gynnsamt för laxfiskar.

En gren av ån går fram till Björkboda träsk, där två utfallsbäckar går från sjön och sammanstrålar till en gemensam bäck. Ett av utloppen har byggts med tanke på fiskens möjligheter att nå sjön, men bäcken längre ner är ganska igenväxt, så inga havsöringar har i karteringen hittats i denna gren av Sunnanån.

Havsöringen är totalfredad

Fiskeriområdet vill i sammanhanget påminna om att havsöring med fettfena, alltså naturligt födda individer, sedan 2019 är totalfredade i Östersjön.

Den som ertappas med en fredad havsöring kan bli tvungen att betala 3 260 euro i straffavgift.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit