Lodjursjakt lagd på is i Nyland trots att jägare vittnar om större stam än uppskattat
Viltcentralen hade med 16 beslut fattade i oktober beviljat dispenser för jakt i stamvårdande syfte av 23 lodjur mellan den 1 december 2023 och 29 februari 2024 i olika områden i Nyland.
Naturskyddsföreningar överklagade besluten hos Helsingfors förvaltningsdomstol och yrkade att verkställighet av besluten förbjuds.
Helsingfors förvaltningsdomstol meddelade på onsdagen flera handläggningsbeslut med vilka domstolen har förbjudit verkställigheten av de överklagade besluten tills förvaltningsdomstolen har avgjort överklagandena. Dessa avgörs senare med separata beslut.
Väntat beslut
Lennart Biström är verksamhetsledare för Västra Nylands jaktvårdsförening och är även rovdjurskontaktperson i Västra Nyland. Han säger att domstolens beslut var väntat.
– Högsta förvaltningsdomstolen har tidigare beslutat att det är olagligt att jaga björn i Östra Finland med undantagstillstånd från Viltcentralen. Lodjur går under samma habitatdirektiv från EU.
Tidigare har man skjutit mellan 150 och 250 björnar i Östra Finland. I och med att man inte skjuter några björnar alls i vinter kommer stammen att öka explosionsartat.
I Västnyland, på axeln Sjundeå–Hangö, hade man ansökt om att få fälla fyra lodjur av totalt 23 i Nyland. Biström tror att inga lodjur kommer att skjutas över huvud taget nu.
– Som det ser ut nu kan vi glömma all jakt på stora rovdjur. Besluten kommer inte att hinna komma under jakttiden.
Inofficiellt större stam
Enligt Biström är lodjursavskjutningen så liten så stammen skulle växa trots jakt.
– Dessutom är stammen lite grovt uppskattat dubbelt så stor som vad Luke har uppskattat. Enligt Lukes beräkningar ska det vara 10–20 kilometer mellan varje kull. Men då skulle vi här i skärgården inte kunna ha en kull på Skåldö, en på Torsö och en på Älgö vilket vi vet att vi har. Det här retar jägarna. Tron på myndigheterna naggas i kanterna. Det leder i värsta fall till att jägarna tar saken i egna händer, vilket skulle vara helt åt helvete.
Det finns dock möjlighet att beviljas avlivningslov av polisen eller Viltcentralen för att trygga folkhälsan, det vill säga om ett lodjur figurerar länge på samma plats och utgör en fara för folk och fä.
Enligt Biström äter ett lodjur minst ett rådjur eller en hjort i veckan. Det har också hänt att lodjur tagit katter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.