Förflytta dig till innehållet

Louise Agnesdotter vinner Solveig von Schoultz-tävlingen – Barbro Björkfelt prisas för relationsdrama

Pia Pettersson/Svenska folkskolans vänner
Kvinna vid en blomsteräng.

-Oväntat och ofattbart, och förstås jätteroligt! Tänk att det blev just min text.

Så beskriver Louise Agnesdotter, årets vinnare av Solveig von Schoultz-tävlingen, sina känslor. Helsingforsbons bidrag heter ”Öppen planlösning”.

Rekordmånga noveller – nästan 200 – sändes in till tävlingen i år, informerar tävlingsarrangören Svenska folkskolans vänner SFV. Tävlingen riktar sig till personer över 30.

Bland pristagarna finns i år endast en med anknytning till Åbo. Det är Barbro Björkfelt, som får tredje pris i tävlingen.


Kvinna som tittar in i kameran och ler.Rabbe Sandelin/Svenska folkskolans vänner
Barbro Björkfelt.

Svenska förebilder

För Louise Agnesdotter har skrivandet varit närvarande hela livet. Jonas Gardell och Lena Andersson är några av förebilderna – de beskriver enligt henne verkligheten på ett nytt sätt.

Idéerna kommer konstant från det hon ser och hör. De flesta hinner hon inte förverkliga. Hon har bestämda skrivtider och väntar inte på att inspirationen ska infinna sig innan hon skrider till verket.

-Skrivandet handlar mycket om att försöka hitta de rätta formuleringarna, det rätta tonfallet för att få fram den känsla eller scen jag har i huvudet och känner i kroppen”, säger hon i ett pressmeddelande.

Hon skriver stycken, möblerar om, sätter ihop dem på nytt.

Agnesdotter tror att förstapriset kan hjälpa henne att hålla modet uppe och tro på att det hon skriver blir klart och att människor vill läsa det.

”Priset är en viktig bekräftelse på att det faktiskt kan bli något, det där man sitter och svettas över”.

Stort intresse för att skriva

De noveller som skickats in var extremt många till antalet, men också långa och ambitiösa, säger juryns ordförande Tatjana Brandt i pressmeddelandet.

-Glädjande nog råder det alltså ingen brist på intresse för att skriva skönlitterärt i Svenskfinland.

Jurymedlemmarna har letat efter noveller som är både angelägna och har litterär kvalitet. De har inte prioriterat vissa genrer eller letat efter specifika uttryck utan försökt läsa så öppet och förutsättningslöst som möjligt.

Juryn märkte ändå att många skribenter inte har läst så mycket litteratur. Enligt Tatjana Brandt fanns det en viss ovana att se texten som just litterär med alla de stilistiska möjligheter som skönlitteraturen öppnar.

-Läsning är på många sätt en förutsättning, själva grunden, för allt skrivande och autofiktionen är inget undantag. Just den här litterära aspekten, att texten är skönlitterär, har varit viktig då vi valt de vinnande novellerna, säger Brandt i pressmeddelandet.

Ett tydligt tema i årets skörd är coronapandemin, som har satt sina spår. Många noveller tangerar på ett eller annat sätt livet under pandemin. Ett annat starkt och viktigt tema var tillbakablicken på det egna livet.

Lejonparten av alla texter föll inom det som brukar kallas autofiktion, men det fanns också fantasy, kriminalnoveller och fabler bland bidragen.

Här är vinnarna – ett axplock ur juryns motiveringar

Första pris: Louise Agnesdotter, Helsingfors, för novellen ”Öppen planlösning”. Juryn: ”Med en blandning av ömhet och lätt desperat humor lyckas denna eleganta novell ringa in en plågsam och oförlöst livssituation”.

Andra pris: Michael Hancock, Eckerö, Åland, för novellen ”Jerrys tid nu”. Juryn: ”Tonårsdrömmen om att bli en annan, en coolare och tuffare person, får sällsynt god gestaltning i berättelsen om hur Lillen inför en Magnus Uggla-spelning i folkparken klär upp sig och föreställer sig hur han nästa dag drar till storstan”.

Tredje pris: Barbro Björkfelt, Åbo/Helsingfors för novellen ”Det börjar med en tepåse”. Juryn: ”Med humor och psykologiskt bett skildras en kvinna på glid. Författaren behärskar feel good-genren och skapar ett relationsdrama med pregnanta detaljer och minnesvärda scener”.

Hedersomnämnande: Marie Metso, bosatt i Malmö, Sverige, för novellen ”Lenare än silke”. Juryn: ”Med utpräglad stilkänsla och sinne för ordens och ljudens egenliv berättar novellen om en liten flicka som befinner sig mellan ett gammalt och ett nytt språk”.

Hedersomnämnande: Ida Ståhl, Jakobstad, för novellen ”Real Life”. Juryn: ”Från första meningen placerar författaren läsaren i händelsernas centrum. Den välberättade novellen ger en realistisk skildring av ett klassamhälle med utbredd arbetslöshet där alla karaktärer med små medel blir stora personligheter”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit