Förflytta dig till innehållet

Luciadagen inledd i Kimito – så här såg det ut

Emilia Örnmark
luciafölje på fem personer
Årets Kimitolucia Izabel Sahlberg med tärnor i Villa Lande under deras andra uppträdande för dagen.

– Överraskande bra! säger luciaföljet i Kimito om hur dagens två första uppträdanden gått.

Enligt tradition lussar Kimito lucia först i skolcentret i byn och efter det väntar ett uppträdande för dem som jobbar i Villa Lande. Där bjöd följet förutom luciasången också på bland annat Nu tändas tusen juleljus. Lussekatter i caféet och möjlighet till en kort kaffestund med luciaföljet hör också till.

Nervöst var det inför de första uppträdandena, speciellt oroliga var flickorna för hur uppläsningen av verserna skulle gå. Men det gick hur bra som helst.

luciafölje anländer i ett bibliotek vid en julgranEmilia Örnmark
Ett skönsjungande följe skrider genom Kimito bibliotek.

En klassisk fråga, Izabel Sahlberg: Hur känns det att vara lucia?

– Extremt bra! svarar hon.

Tärnorna heter Emilia Rehn, Tindra Eggert, Milla Karlsson och Ellen Mattsson.

Allra mest ser Izabel fram emot luciafesten i Wrethalla ikväll, då det blir lite annorlunda program med bland annat ringlekar.

Izabel har varit involverad i luciatraditionen i hembyn Pederså i flera år och ställde gärna upp i luciavalet i Kimito då tillfälle gavs. Det är inte uteslutet att Izabel framöver siktar ännu högre – kanske vi får se henne som kandidat för Finlands lucia framöver?

Mer än så hinner vi inte prata, det är dags att åka vidare till nästa av dagens totalt sju uppträdanden.

luciafölje på radEmilia Örnmark
Sånguppträdande.

Luciamamman har en viktig roll

Transport och andra arrangemang sköter luciamamman Anne Lindroos med hjälp av Henrika Gustafsson från den lokala Folkhälsanföreningen. Lindroos är efter fem år nu luciamamma för sista gången, men har redan lovat att guida in en ny person i uppdraget.

– Det är mycket att göra och hålla reda på med transporter och bokningar. Under två veckor är det riktigt intensivt, säger Lindroos.

Det bästa med uppdraget tycker hon är att få vara med de glada flickorna och få vara ett stöd för dem. Det ger henne mycket.

luciafölje med två funktionärer. En av tärnorna har ett litet barn med luciakrona i famnenEmilia Örnmark
Kimitos luciafölje och i högra kanten (från vänster) står luciamamma Anne Lindroos och Henrika Gustafsson. Den minsta lucian heter Julia.

På frågan om det bästa luciaminnet under de fem åren berättar Lindroos om ett lite komiskt uppträdande i gamla Almahemmet, då Johanna Launokorpi var lucia.

– Almahemmets katt började göra piruetter framför följet och sprang på deras klänningar och alla började skratta, berättar Lindroos.

Men följet klarade situationen bra, minns hon, trots att katten stal showen.

Kimito lucia gör i år drygt tjugo uppträdanden bland annat i daghem och äldreboenden. Speciellt under tisdagen och onsdagen har de fullt upp.

Kimito lucia kröns i Kimito kyrka ikväll klockan 18. Samma tid kröns Dragsfjärds lucia i Dragsfjärds kyrka.

LÄS OCKSÅ

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit