Förflytta dig till innehållet

Lukkos straffslag avgjorde – nu har TPS kniven mot strupen

IshockeystraffslagJohan Backas
Karri Rämö i TPS-målet stod emot mycket, men på Robin Press straffslag var han chanslös.

Finalserien i ishockeyligan har svängt över till grundseriesuveränen Lukkos fördel. Efter att TPS vunnit den första finalen i fredags har Raumolaget studsat tillbaka både en och två gånger.

Lukkos styrka dokumenterades igen då gästerna i det första mötet på Åbois triumferade med 3–1. Slutsiffrorna på måndagen i Gatorade Center innebär att storfavoriten kan säkra sin första inteckning i Kanadapokalen på 58 år. 1963 är en enda gången tidigare som Lukko nått hela vägen fram.

Första perioden i tredje mötet trasades sönder av utvisningar. Tre hemmaspelare fick sätta sig på botbänken och det skapade självfallet problem för TPS. Karri Rämö, tillbaka mellan Åbostolparna efter att ha vilats på lördagen, visade sig på styva linan vid ett par tillfällen med stilfulla parader.

Också TPS fick två möjligheter i powerplay om än inte i fulla två minuter någon av gångerna. När de svartvita väl hade chansen slarvade man i motståndarzonen med felpassningar som ställde till det.

Aleksi Saarela var redan på väg igenom en gång och Ville Lajunen såg sig tvingad att fälla honom med utvisning som följd. I nästa läge med numerärt överläge för TPS gick det ännu mer på tok.

Lauri Pajuniemi måste haka den flyende Julius Mattila och domarna dömde straff. Den utnyttjade Robin Press på bästa sätt genom att finta bort Rämö och sprätta upp pucken i nättaket.

Om Lukko även spelmässigt vann första perioden på poäng, var mittakten mycket jämn. Framför allt försvarsspelet var noggrant från bägge sidor och det var svårt att trolla fram farligheter. Perioden slöt mållös utan att någon på isen var riktigt nära att träffa målet.

Henrik Larsson gavs en ypperlig chans att utjämna åtta minuter in i tredje perioden efter ett starkt byte av TPS andra kedja. Men Lassi Lehtinen stoppade skottet från den svenske backen och hemmalaget fick fortsätta jaga.

Strax därefter hade Markus Nurmi nästa möjlighet att spräcka den förhatliga nollan men också han fick tji. En motståndarklubba störde Nurmi då han skulle avsluta och det hela rann ut i sanden.

Lukkos tränare Pekka Virta var ändå orolig och begärde timeout med nio minuter kvar. Allt för att ta momentum från TPS som just då hade sin bästa period i matchen.

Det svängde av och an. Lägena framför fiendekassen blev fler då spelarna började tröttas. Sebastian Repo och Saarela hade utmärkta möjligheter att punktera matchen till gästernas fördel men Rämö var på sin vakt.

Med två minuter kvar utnyttjade TPS sin timeout och satsade allt på ett kort genom att beordra Rämö av isen. Dobbeln misslyckades, inte bara en utan två gånger. Efter två förlorade tekningar hade varken Repo eller Pavol Skalicky något styvt jobb att placera in var sin puck i den övergivna kassen.

Med Rämö tillbaka i kassen när matchen redan var över och förbi lyckades Aarne Intonen med blott nio minuter kvar förstöra nöjet för Lassi Lehtinen att hålla nollan för andra finalen i rad. Det innebar inte mycket till tröst för stunden, men kanske höjdes självförtroendet en smula inför nästa holmgång.  

Den fjärde och eventuellt avgörande finalen spelas på tisdag i Åbohallen med start klockan 16.

TPS–Lukko 1–3 (0–1, 0–0, 1–2)

I: 17.21 Robin Press 0–1 (str).

II: –.

III: 51.01 Lukko timeout, 58.06 TPS timeout, 58.15 Sebastian Repo (Aleksi Saarela) 0–2 (tomt mål), 58.46 Pavol Skalicky (Heikki Liedes, Eetu Koivistoinen) 0–3 (tomt mål), 59.51 Aarne Intonen (Ville Lajunen, Joel Janatuinen) 1–3.

Utv: TPS 5×2 min, Lukko 4×2 min.

Mål/pp: T 0/1, L 0/3.

Mv: Karri Rämö T 12+7+7=26 (borta 58.06–58.15, 58,34–58.46), Lassi Lehtinen L 7+7+7=21.

Skott: 43–43 (13–18, 11–14, 19–11).

Domare: Antti Boman–Mikko Kaukokari.

Planens lirare: Lassi Lehtinen, Lukko.

TPS-liraren: Karri Rämö.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit