Lyckoland
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Vad är lycka? Vissa skulle kanske likställa lycka med pengar, om man är rik är man lycklig. Punkt.
Andra skulle se lycka som kärlek, att man har familj och vänner som stöttar en.
Kanske är lycka att resa bort, att träffa nya människor på en solig ö i Stilla havet, känna värmen och höra de kraftfulla vågorna slå mot land. Eller så är lycka den raka motsatsen, Finland.
Finländare vinner aldrig sportevenemang. Fotboll, skidning, friidrott och backhoppning. Det förekommer t.o.m. egna idrottsgrenar som finländarna skapat, kanske för att kunna briljera, kanske för att underhålla sig själva: kärringkånk och stövelkastning.
Men då de finska ishockeylejonen vinner VM, då är det fest. Man samlas på torget och dricker. Samhörighet.
Det kan vara skrämmande att gå ensam en sen kväll bland alkoholiserade och drogpåverkade ungdomar. Våld är en fara i sig. Men polisen skyddar landet och civilkuraget är det inget fel på, man vågar stå upp för sig själv och andra. Trygghet.
Politiker får skäll för dåliga beslut, många har saker att säga till om då det gäller den finska politiken. Men landet är en demokrati med yttrandefrihet, man får säga vad man vill utan att straffas, man får kritisera och påpeka. Man bestämmer själv över sitt liv. Frihet.
Regn, regn, slask och ännu mer regn. Vädret är ständigt grått och temperaturen är densamma vare sig det är julafton eller midsommar. Men det finns i alla fall årstider. Fina naturfenomen såsom norrsken, snö, åska och sjörök. Det finns skog i mängder och alla får vistas där. Havet är också till för alla. Natur.
Kött konsumeras i massor, speciellt korv. Finland har inte speciellt goda utmärkande rätter: kalakukko, salmiak och memma. Men det förekommer mat så att det räcker åt alla, även utsatta får mat, i form av matutdelning. Mat.
Folk du möter på gatan sneglar försiktigt på dig, de undviker ögonkontakt. På busshållplatsen står man flera meter ifrån varandra, finländarna uppskattar eget utrymme.
Men om du har bestämt träff med någon, ber om någons åsikt eller ger någon en uppgift, då kan du vara säker på att finländaren är på plats i tid, svarar ärligt och utför uppdraget utan att göra en stor sak av det. Anspråkslöshet.
Finnarna är tysta och tillbakadragna, svåra att få kontakt med. De visar sällan känslor och ifall känslor förekommer är de oftast negativa. Men i bastun ska man sitta tillsammans och njuta. Där gäller inte de sociala normerna utan man sitter nakna intill varandra och umgås. Tillit.
Jag vet inte vad du anser att lycka är, men för mig är det förutom undervisning och hälsovård som kan ses som självklarheter, även samhörighet, trygghet, frihet, natur, mat, anspråkslöshet och tillit. Kanske är det just de som får finnarna att vara det lyckligaste folket, eller så beror det på något helt annat.
Kanske är svaret så enkelt som det finska ordspråket, ”pessimisti ei pety”, alltså ”en pessimist blir inte besviken”.
ÅU publicerar Linn Lundells kolumn ”Siri ring 112”, som fick tredje pris i Argh!, den 29.12. Läs om Lundells och Nygrens tankar om kolumner här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.