Förflytta dig till innehållet

Lyssna på gamla berättelser på Oskarsmarknaden i Kimito

I samband med Oskarsmarknaden öppnar Sagalund sin julbod.


På lördag ordnas Oskarsmarknaden i Kimito klockan 11-14. Det kommer att hållas flera programpunkter i museet Sagalund och på Fallgård och en marknad i Kimito ungdomsförenings lokal Wrethalla.
På marknaden säljer kring 30 försäljare hantverk och bakverk. Det bjuds också på gröt och russinsoppa.
Oskarsdagen firas till minne av Nils Oskar Jansson som var folkskolelärare i Kimito i slutet av 1800-talet. Evenemanget hålls alltid den lördagen som är närmast Oskars namnsdag.
Programmet inleds med att utse årets Nils Oskar. Det brukar vara någon som gjort en kulturinsats och det är Sagalundsgillet som utser personen.
Klockan 11.15 avtäcks gårdsgranen utanför museet. Den har planterats som en del av Finlands hundraårsjubileumsfirande.
Besökarna får också möta tre rollfigurer på Fallgård. Klockan 11.30 får åskådaren höra prostinnan Emmi Roos berätta om åren 1917-1918. Hon berättar om ett tillfälle då en grupp rödgardister kom till prästgården och ville bli bjudna på mat. Emmi Roos spelas av Veronika Mattson och Roos är hennes farmors mor.
Mellan klockan 12 och 14 kommer två äldre herrar Albert och Hugo att sitta i köket på Fallgård och berätta om gamla tider. De spelas av av Trygve Isaksson och Henrik Mattsson.
Det blir också julspårning för barn. Spårningen avslutas med nallarnas julkalas.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit