Förflytta dig till innehållet

Maj månad öppnar evenemangssäsongen i Åbo — kolla in allt som händer de närmaste veckorna!

Två kvinnor dansar

Två kvinnor dansar

Elsa Heikkilä och Eeva Bang uppför dansföreställningen Perhosvaikutus på scenkonstfestivalen Finfringe. Foto: Pressfoto


Ett nytt evenemang i Åbo är scenkonstfestivalen Finfringe som hålls den 9–12 maj. Ute i världen har festivalen redan ordnats i 250 städer. Kring 20 grupper och artister, både inhemska och internationella, uppträder under festivalen. De enskilda framträdandena varar högst en timme.

Evenemang i maj
9–12.5 Scenkonstfestivalen Finfringe
6–11.5 Samtalsfestivalen ”Alla är vi människor”
11.5 Color Obstacle Rush – färghinderlöpning 2019
18.5 Knit ’n’ Tag-stickgraffitievenemang
18.5 Etnofest
23–26.5 Invigning av Hamnfestivalen
24–26.5 FM-tävlingarna i gymnastik
20–24.5 Åbo blåsmusikfestival
22.-25.5 ÅFO på varvet!
22–26.5 VAFT – Video Art Festival Turku
30.5 Sommarpsalmskyrka och picknick

En nyhet är också samtalsfestivalen ”Människor är vi alla” som ordnas den 6–11 maj. I huvudbibliotekets studio och på andra platser förs samtal om olika ämnen, allt från välmående till scenpoesi. Även publiken har möjlighet att kommentera och utmana paneldeltagarna om olika teman.
Lördagen den 11 maj ordnas färghinderlöpningen Color Obstacle Rush som erbjuder hinder, musik och färgningsställen i Impivaara.

Stickningar pryder ån

Också i år kommer åstranden att prydas med färgglada stickade konstverk. Foto: Pressfoto


Under Knit ’n’ Tag – evenemanget den 18 maj dekoreras åstranden och Lilltorget med stickad graffiti. Etnofest som ordnas samma dag i Kråkkärret bjuder på Åbos färggladaste vårfest.
Som vanligt på våren ljuder Åbo blåsmusikfestspel på huvudbibliotekets gård den 20–24 maj. I konserterna uppträder bland annat Sohon Torwet och flera brandkårsorkestrar. Åbo filharmoniska orkester kan däremot höras på festivalen ”ÅFO på varvet!” på Åbo Båtvarv på Runsala.
Åbos maritima evenemangssommar inleds med invigningen av Hamnfestivalen den 23–26 maj. Evenemanget utvidgas i år och blir större än någonsin tidigare med en helhet som omfattar cirka 40 enskilda evenemang. Till exempel den 23 maj ordnas Pax Navis som inviger fritidsbåtssäsongen med att utlysa havsfred på skeppsvarvet i Runsala.
Hamnfestivalen når sin höjdpunkt söndagen den 26 maj med Kapten Gummiankas pysseldag för barn och barnasinnade.
Samma helg invigs bergbanan till Kakola och på Varvstorget hålls säkerhetsevenemanget Sov tryggt.
Den konstintresserade kan besöka utställningen NYTT 2019 i Åbo Konsthall med verk av utexaminerade från Konstakademins bildkonstlinje. Utställningen öppnar den 26 april.
Galleriet Makasiini Contemporary ställer igen ut Jacob Hashimotos nya verk. Videokonst presenteras också på gratisföreställningarna VAFT – Video Art Festival Turku den 22–26 maj.
I slutet av maj finns möjlighet att stämma upp i den traditionella sommarpsalmen ”Den blomstertid nu kommer” på Domkyrkotorget på Kristi himmelsfärdsdag. Församlingarnas gemensamma Suvivirsikirkko (Sommarpsalmskyrka) samlar tusentals deltagare till en vårfestmässa och picknick i Domkyrkoskvären.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit