Förflytta dig till innehållet

Månadslång kulturfestival inne på tredje upplagan

Tredje året. Kulturparlamentet ordnas för tredje året i Pargas. Medarrangörerna är många. Bakom ses Tom Grönroos, Janne Lindgård och Riddo Ridberg. Längst till vänster kulturchef Fia Isaksson, från henne högerut Joan Keihäs, Vespa Laine, Lisa Taulio, Ida Ridberg, Stella Tiisala, Ingeborg Spiik, Karolina Zilliacus och Petra Öhman längst till höger. Foto: Mikael Heinrichs

Det här är tredje året som kulturevenemanget – eller kanske snarare en hel drös olika evenemang – ordnas under ett och samma kulturparaply.

Visst blir det lätt spretigt då 10–15 olika arrangörer ordnar sina evenemang på olika håll i staden: Pargas, Nagu, Korpo och Houtskär – men många av evenemangen har faktiskt hittat sina platser tack vare kulturparlamentet och blivit återkommande publikfavoriter.

– Vi har vidgat kulturbegreppet till en del, eftersom vi också har motion med på agendan, medger kulturchef Fia Isaksson som i år haft Lisa Taulio till sin hjälp som koordinator för kulturparlamentet.

I och med att programpunkterna faktiskt sträcker sig ända till den 10 september lever detaljerna i vissa fall ännu.

Man har delat in evenemangen, 18 till antalet, i fyra kategorier: se, upplev, lyssna och delta som i programmet alla fått en egen färg.

Största delen av evenemangen är dessutom gratis, från kulturloppiset och musikevenemanget Culture Recycled nästa tisdag på Köpmansgatan i Pargas. För musiken står Sven, Sister Capricorn, Strychnine, Another Wasted Night och Skrain Hallux. Den som fortfarande är intresserad av att delta som loppisförsäljare kan anmäla sig till Lisa Taulio på 040-488 5682 eller lisa.taulio@pargas.fi.

Speglingar mot morgondagen heter ett av de mer udda inslagen som kommer att kulminera i ett ljud- och bildkonstverk som presenteras på självständighetsdagen.

– Under kulturparlamentet ordnar vi tre bildworkshops, en i Pargas den 15 augusti, i Korpo den 20 augusti och i Nagu den 26 augusti, där vi gör blåvita bilder av de bilder som Pargasborna skickar in, berättar Stella Tiisala som tillsammans med Jan Lindgård på ljudsidan håller i trådarna för det här projektet.

Det blir också evenemanget Matglädje i Houtskär den 19 augusti med svenska stjärnkocken Nils Molinder och dans till tonerna av Susanne Sonntags, en motionsdag i centralparken med Joan Keihäs samt familjepicknick med bland annat Sås och Kopp som gästartister.

Utomhusfilmfestivalen Parkkino återkommer för tredje gången (23–25.8) och sommarens enda chans att bekanta sig med Skyttala museum blir det den 27 augusti.
Biblioteken i Pargas, Nagu och Korpo deltar med bloggevent den 10 augusti och författarbesök av Patrik Berghäll (Nagu den 4.9), Staffan Bruun (Korpo den 5.9) och Juha Ruusuvuori (Pargas den 5.9).

Teaterboulage bidrar med improvisationsteater på Råttis den 22 augusti och premiär på årets första höstpjäs ”Kärleksbrev” med Ingeborg Spiik och Johan Simberg i rollerna den 6 september.

– Följande premiär blir det redan i oktober, avslöjar Riddo Ridberg.

Hela programmet hittas på kulturparlamentet.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit