Många äldreboenden har för få anställda – kan leda till att antalet platser måste minskas
Antalet närvårdare och sjukskötare inom dygnetruntvården av äldre har inte ökat efter att den lagstadgade personaldimensioneringen inom äldrevården trädde i kraft i fjol. Den totala personalstyrkan har däremot vuxit, främst som ett resultat av att det anlitats mer personal som ansvarar för stödfunktioner inom äldrevården.
Uppgifterna framgår av en kartläggning som Institutet för hälsa och välfärd gjort i maj 2021. Kartläggningen omfattar 1 615 enheter för dygnetruntvård av äldre.
Lagen om stödjande av den äldre befolkningens funktionsförmåga och om social- och hälsovårdstjänster för äldre ändrades i fjol. Från och med april 2023 måste enheter för dygnetruntvård av äldre ha minst 0,7 anställda per klient.
Personaldimensioneringen höjs gradvis fram till april 2023, och för tillfället är kravet 0,55 anställda per klient. I januari 2022 höjs kravet till 0,6 anställda per klient.
10 procent av de enheter som Institutet för hälsa och välfärd granskade i maj uppnådde inte den nuvarande personaldimensioneringen. Andelen har ökat jämfört med den föregående kartläggningen som institutet gjorde i november 2020. Då klarade 6 procent av de granskade enheterna inte den dåvarande personaldimensioneringen på 0,5 anställda per klient.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd är huvudorsaken till att alla vårdenheter inte uppnår den lagstadgade personaldimensioneringen svårigheter i rekryteringen. I institutets kartläggning i november uppgav 97 procent av enheterna att de har problem med att hitta personal åtminstone ibland, och institutet bedömer att situationen inte underlättats sedan dess.
”Situationen är oroväckande. Om rekryteringsproblemen fortsätter kan enheterna bli tvungna att minska antalet klientplatser för att klara den lagstadgade dimensioneringen”, säger Sari Kehusmaa, ledande sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.