Många bostadslösa i Åbo är unga – och de blir fler
Runt 30 procent av Åbos bostadslösa är under 30 år och antalet unga utan hem ökar.
Att siffrorna ligger i de trakterna är något som förvånade Mikael Hagelberg, när han inledde sitt jobb på Åbo och S:t Karins kyrkliga samfällighet, där han jobbar med hemlösa inom diakonin.
– En stor del av de bostadslösa är dessutom helt ”vanliga” människor, säger han så att man hör citationstecknen.
– Om man ser dem på gatan kunde man aldrig gissa sig till att de är utan bostad. I vissa fall kan de rent av ha jobb. Det kom som en liten överraskning för mig.
I de fallen är det den ekonomiska sidan av livet som har fallerat.
– I bland handlar det om en annan sorts missbruk – spelberoende, men i många fall är det helt enkelt den personliga ekonomin som fäller dem. Det kan handla om snabblån som har spårat ur och lett till betalningsanmärkningar. Om man en gång har fått en betalningsanmärkning är det svårt att få en bostad, säger han.
Inte stereotypa hemlösa
De flesta bostadslösa som kommer till diakonin bor hos vänner eller släktingar – det är få som lever upp till stereotypen av en smutsig människa klädd i trasor.
– Det är bara en liten minoritet som bor ute i skogen i något tält, de flesta har ett kontaktnät som de förlitar sig på – även om de ofta får flytta runt, säger Hagelberg.
Som exempel ger han en klient i 25-årsåldern, som precis har brutit upp med sin partner som han bodde med. Mannen har ett fast jobb, men har betalnigsanmärkningar i registret och lyckas därför inte få någon bostad.
– Jag hoppas verkligen det går bra för honom, och jag kommer att följa upp fallet. Men det är i alla fall en bra utgångspunkt att ha ett jobb.
Att följa upp hur det går för klienterna är enligt Hagelberg något som tyvärr inte alltid hinns med.
– De som kommer hit tar kontakt med mig och diakonin fungerar som en slags första hjälp – vi kan hjälpa med kläder, mat och lite pengar. Men vi har inte tid eller resurser att följa upp alla klienter, säger han.
Unga bostadslösa blir fler
Hagelberg har en känsla av att ekonomiska problem ökar bland unga i samhället just nu.
– Jag har inte någon statistik på det, men det känns som att det faktum att pengar till största delen existerar bara elektroniskt gör att yngre inte får en lika konkret bild av hur ekonomi fungerar, säger han.
Den uppfattningen delar också Cathina Sandelin, som jobbar för projektet Vastuulisesti vapauteen som drivs av Varsinais-Suomen Sininauha, en förening som främst jobbar med unga bostadslösa som suttit i fängelse.
– Jag tror också att antalet bostadslösa unga ökar. Det finns dessutom ett mörkertal bland yngre som bor hos kompisar och därför aldrig registreras som bostadslösa, säger hon.
För hennes klienter handlar det om lite andra utmaningar, eftersom det är ännu svårare att få tag i en bostad om man suttit i fängelse.
– Lättast brukar det gå för de som väljer att börja studera. Då kan de oftast få lägenhet genom någon studentbostadsstiftelse, säger hon.
Staden jobbar med bostadslösa
Enligt Ara, finansierings- och utvecklingscentralen för boenden, som för statistik över bostadslösa, var antalet bostadslösa under 25 år i slutet av 2019 i Åbo 96. 2014 var siffran tolv.
Statistiken stöder alltså också att de bostadslösa blir fler bland yngre. Men det finns ljus i tunneln.
– Åbo stad jobbar hårt för att minska bostadslösheten och har anställt två boenderådgivare. Också TVT, som hyr ut bostäder i Åbo, har egna boenderådgivare. Sininauha, som i år grundade boendeenheten Niittykoti, gör också mycket för hemlösa. Det här kanske kommer att påverka årets statistik något, säger Hagelberg.
Niittykoti, som ligger i Hepokulta i Åbo, har sedan boendet öppnade flera gånger fått klagomål från grannarna, men för de hemlösa är det ovärderligt.
Någon uppföljande statistik som kunde visa om det är samma människor som är bostadslösa genom hela livet finns inte att få, men enligt Hagelberg får många fall relativt lyckliga slut – i alla fall på kort sikt.
– Med det korta perspektiv som jag har så tycker jag i alla fall att det är relativt få som hamnar tillbaka i träsket. Men hur det ser ut på längre sikt kan jag tyvärr inte säga något om.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.