Förflytta dig till innehållet

Många fall av salmonella inom EU

Salmonellan sprider sig i Europa. 122 fall i fem EU-länder har rapporterats under drygt ett år. Finland är speciellt hårt drabbat.

EU:s myndighet för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) rapporterar att salmonellan sprider sig inom EU.
Av de 147 fall av salmonella av typen enterica serovar Agona som myndigheten registrerat sedan 2014 har hela 122 påträffats efter den 1 januari 2017.
De EU-länder där man funnit salmonella sedan 2014 är Storbritannien (129 fall), Finland (15 fall) samt Danmark, Tyskland och Irland (ett fall vardera).
EDCD skriver i sin rapport att man misstänker spanska gurkor som använts i en färdigmatprodukt som smittkälla. Myndigheten påpekar dock att det krävs närmare undersökningar för att källan ska kunna säkerställas.
Salmonella sprids vanligen via livsmedel som kontaminerats med avföring från människor eller djur.
De vanligaste symtomen vid en salmonellainfektion är diarré och feber. Inkubationstiden är 6–72 timmar. Diarrésymtomen varar i 4–10 dagar.
De flesta hämtar sig från sjukdomen utan vård men en salmonellasmitta kan förorsaka allvarliga infektioner. Speciellt allvarlig är salmonella för små barn, äldre personer samt personer med brister i immunförsvaret.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit