Många nya kunder i Backom Café i Hitis i sommar — fjolårets resultat nått
— Det har varit en bra sommar, summerar Monica Lundén, som driver Backom Café i Hitis ute i Kimitoöns skärgård.
Kaffe- och lunchgäster kommer och går denna dag, även om skolstarten som bekant avslutar den mest hektiska säsongen. Men ser man till vädret så pågår sommaren för fullt här ute då ÅU hälsar på.
Platserna i skuggan är fortfarande populärast.
— Barnfamiljerna har åkt hem, men nu verkar folk som inte har barn i skolan istället ha semester, konstaterar Lundén.
Många finländare i farten
Sedan början av juni har Backom Café haft öppet. Normalt öppnar man till påsk, men denna säsong har ju inte hört till de normala.
— Det som är fint är att finländarna i år håller pengarna i landet, och stöder små företagare. De är inte heller rädda att spendera pengar, gläder sig företagaren.
Den ivriga inrikesturismen har gjort att Lundén kommit ifatt fjolårets resultat.
Utlänningarna har dock varit få i år, frånsett de många svenskar som har stuga på Hitis och Rosala. Lundén uppskattar att de svenskar som bor här sommartid har tagit rekommendationen om karantän på allvar.
Nytt för i år är att caféet haft besök av ovanligt många förstagångsbesökare, cyklister och husbilssemestrare som övernattar hos Kasnäs Caravan – en 25 minuters båtresa från Hitis och Rosala.
— Det är synd att en rejäl brygga saknas i byn. En sådan skulle säkert hämta ännu mer folk, tror Lundén.
Bryggor finns i Vikare och nedanför grannen Holmströms Lanthandel, men bägge är mindre och inte lämpade för övernattning.
Caféet håller öppet ända till mitten av oktober i år, och Lundén ska också hålla öppet under skärgårdsevenemanget julrundan i december.
— Vi har ingen värme inne, men då de här stockarna väl värms upp så hålls de varma, säger Lundén och tittar mot den låga röda cafébyggnaden i stock.
130 portioner om dagen i juli
Caféet kan lika bra gå under benämningen matställe, för här kan man fylla magen med rejäla portioner husmanskost. Onsdag till söndag håller man öppet nu då högsäsongen är över.
För kökssidan ansvarar Annika Grönroos, som sköter det lilla hemköket på egen hand.
Hon lägger kvickt upp två portioner med ris och broilersås, och har bråttom att få ut dem till lunchgästerna.
— Jag är noga med att maten ska vara varm då kunderna får den, säger hon.
Lundén påpekar att man i år fått ta emot god feedback gällande maten.
Grönroos trivs med sitt jobb och har inget emot stressfyllda dagar. Sådana har det funnits gott om i år: de brådaste dagarna i juli har köket serverat 130 portioner.
Under sommaren har Backom Café sysselsatt två sommarjobbare.
Caféets evenemang har i år varit färre – även här har man undvikit att samla mycket folk på en gång. Dock planerar man en musikkväll med The Marvellous (12 september) och säsongavslutning med musik av Jonas Näslund (17 oktober).
En sommar blev tre och ännu fler
Det här är tredje sommaren som Monica Lundén driver Backom Café. Hon har flyttat hit från Ekenäs för att driva caféet och bor nu här året om.
— Tanken var att jag skulle stanna en sommar, men jag trivs så bra! säger Lundén, som har svårt att tänka sig att gå i pension.
Hon kommer att driva stället så länge hon orkar och får vara frisk.
Förutsättningen är dock att Annika Grönroos fortsättningsvis vill ha hand om köket.
– Jag gillar då det är lite stressigt. Dessutom är stamkunderna här så tacksamma. Det här stället behövs!
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.