Förflytta dig till innehållet

Många politiska beslutsfattare med då skärgårdskvinnor samlas kring hållbarhet och hopp i Houtskär

Arrangörerna till skärgårdsseminariet i Houtskär är från vänster Lilian Lundell, Viola Eksten, Juulia Ajanko, Anja Karlgren och Kristiina Rainio.

I dag fredag samlas kvinnor från Åboland, Åland, Stockholms skärgård och Estland på Houtskär för att diskutera och arbeta kring hållbar utveckling och inre omställning.

– I år är det 50 deltagare och det är lite färre än vi hoppats på, berättar Kristiina Rainio, som är en av arrangörerna för seminariet i Skärgårdsskolan i Houtskär.

Hon tror att pandemin gjort att vi alla blivit mera obekväma att resa och har vant oss vid digitala seminarier.

– Vi har deltagare från Åboland, Stockholms skärgård, Dagö, Ormsö och Hapsal i Estland, och från Åland, säger Rainio.

Seminarierna arrangeras med frivilliga krafter och på en ny plats varje år. I programmet ingår föredrag, diskussioner och verkstäder, men också friare program som en musikafton och en festmiddag. Temat är Mot ett hållbart liv – inre omställning och inspiration.

– Då vi valde det temat visste vi inte hur aktuellt det verkligen skulle vara idag. Gisela Linde ska föreläsa om hur vi kan vara mentalt förberedda för de enorma förändringar som vi står inför, säger Rainio.

Deltagarna ska också arbeta med praktiska ämnen i små grupper.

– Det är kunskaper som man kan ta till sig i sin vardag, till exempel tillverkning av biokol, biodling och tillagning av mat över öppen eld. Men vi ska också arbeta med konst, dans, meditation och musik vilket är något som kan ge glädje i dessa tider och tro på framtiden.

Seminarier ger konkreta resultat

Seminarierna har under åren som gått speglat tidsandan och gett konkreta långtgående resultat. Bland deltagarna finns det, och har funnits, många politiska beslutsfattare.

– I Föglö 1987 var resultatet av seminariet att kommunen fick ordnad barndagvård, och i Geta 1995, efter Finlands inträde i EU, handlade det om EU och kvinnliga strategier. I början av 2000-talet välkomnades deltagarna till de gamla estlandssvenska trakterna, vilket inledde samarbetet med estländska skärgårdskvinnor, säger Viola Eksten som deltagit i seminarierna sedan år 1987.

Enligt arrangörerna kan seminarierna också ge nyinflyttade kvinnor ett nätverk och en känsla av tillhörighet, även om man inte är född i skärgården.

– Seminarierna är ett forum där man kan prata om att hur det är flytta till skärgården, under festmiddagen kommer bland annat ElinMaria Sydänvirta från Nötö att berätta om sina erfarenheter, berättar Rainio.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit