Förflytta dig till innehållet

Matmalmen slutar inte trots att fastigheten på Köpmansgatan i Pargas är till salu

Mikael Heinrichs
en kvinna med förkläde står vid en hylla
Eva Johansson fortsätter med Matmalmen-konceptet oberoende av om huset på Köpmansgatan måste säljas eller inte.

Den observanta har inte undgått att notera att huset där restaurangen Matmalmen@Eva verkar är till salu. Men som ägaren Eva Johansson poängterar är verksamheten i sig inte till salu.

– Orsaken till att huset är till salu hänger ihop med en annan fastighet som jag delvis tar över och jag kan inte ha dubbla kostnader med bara en inkomst. Men vi utreder möjligheterna och ser läget an, konstaterar Johansson.

Ser i vår hur det blir

Fram till årsskiftet kommer restaurangen i alla fall att leva vidare på Köpmansgatan, men exakt var Matmalmen finns från och med nästa vår är ännu oklart.

– I januari och februari håller jag semester som tidigare och sedan får vi se var verksamheten landar nästa vår. Blir det sedan här, någon annanstans i Pargas eller på annan ort återstår att se. Än så länge har intresset för fastigheten inte varit så stort, medger hon.

Företagare och kunder har lärt sig hur det funkar

Enligt Johansson har den här sommaren som helhet varit bättre än fjolåret för restaurangen. Det handlar främst om att både företagare och kunder lärt sig mera om hur konceptet fungerar – närproducerad mat med ett helt annat koncept än de flesta andra krogarna på orten.

Juni och augusti gick bättre än i fjol medan juli var på ungefär samma nivå. Att man på Matmalmen hittat ett mer fungerande koncept med ett jämnare tempo och mer systematik har underlättat. Samtidigt har kunderna också bättre koll på konceptet.

– Övning ger helt enkelt färdighet, skrattar hon.

en kvinna i förkläde vid en blommig väggMikael Heinrichs
Den här sommaren gick ännu bättre än fjolåret för Matmalmen.

– Sommartid går det bra, men då hösten kommer och den vanliga lunchkonkurrensen kör i gång har vi emellanåt svårt att hävda oss i och med att vårt koncept skiljer sig så kraftigt från de mer konventionella lunchrestaurangernas. Vi har en meny med en rätt av lokala råvaror som vi serverar så långt det räcker.

Efterlyser mer uppföljning

Johansson skulle gärna se att man från stadens sida skulle följa upp restaurangernas verksamhet bättre än man gör i dag och drar paralleller till Åre, där kommunen bistår med månatliga rapporter till krögarna där man bland annat följer upp antalet portioner som serveras, medelpriser och annat matnyttigt.

Hon uppskattar det jobb som påbörjades redan 2019 genom föreningen Kiva i Pargas som har som målsättning att främja utvecklingen och öka trivseln i Pargas centrum.

– Vi har en massa fint i Pargas centrum som kunde marknadsföras ännu bättre och med ännu större fokus på att det är tillgängligt året om.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit