Mats Löfström om demilitariseringsutredningen: ”Bekräftar bilden vi har haft”
Den folkrättsliga utredningen om Ålands särställning är ett betydelsefullt dokument och stärker Ålands ställning i internationella sammanhang, menar Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.
– Den bekräftar den bild som jag och många andra har av konventionen, säger han.
Löfström beskriver utredningen som omfattande och ett unikt dokument för Åland.
– Det är en ritning över hur arkitekturen och konstruktionen av konventionen ser ut. Det är inte bara ett enskilt avtal och de bärande delarna går in i varandra. Om man skulle påverka en del, så påverkar det helheten och den här utredningen illustrerar det på ett bra sätt.
LÄS OCKSÅ
Även om det inte finns mycket nytt i utredningen att presentera så ger dokumentet en tyngd till konventionen, menar Löfström.
– Det som är nytt är att det nu finns ett dokument från statsrådet och republikens president, vilket har behövts. Det ger en annan tyngd än vad enskilda uttalanden har att det nu finns svart på vitt. Det stärker hela Ålandskonventionen och ramverket kring Åland.
Rapporten kan också stärka bilden av Finland i internationella sammanhang, berättar Löfström.
– Att Finland nu har gjort den här utredningen med så pass stort allvar bekräftar att även om Finland opportunistiskt skulle ha nytta av att dra en annan politisk slutsats så är vi en rättsstat. Vi visar att det inte bara är andra som ska respektera internationell rätt och avtal, utan att det också gäller oss själva och det är en del av Finlands varumärke internationellt att vi är tillförlitliga på det sättet. Det är ingen dubbelmoral vi håller på med och det här bara förstärker det synsättet.
Hur ser du på debatten som förts kring demilitariseringen på sistone?
– Hela debatten som förts parallellt med utredningen har varit väldigt emotionell och det har varit motstridigt kring vad man är arg över. Ibland vill man paketera det att det handlar om Ålands och Finlands säkerhet, med redan nu finns det inom ramverket för demilitariseringen en beredskap för att försvara Åland och det finns ytterligare saker man kan göra och utveckla om man bedömer att det finns behov av det. Det skulle vara synd om debatten handlar om att ramverket är ett hinder för att utveckla saker.
Carin Karlsson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.