Förflytta dig till innehållet

”Men vänta ni där på er ö lyckligt blåögda på den första landstigningen” – finska läsare rasade mot Åland

Många Ilta-Sanomat-läsare hade åsikter om Timo Haapalas inlägg om det demilitariserade Åland och hur lantrådet Veronica Thörnroos (C) kommenterat debatten om finsk militär på Åland.

Tidningens politiska kommentator Timo Haapala konstaterar i en kolumn att ålänningar är befriade från värnplikten och att det är Finlands uppgift att försvara Åland om en främmande makt anfaller.

Och han beskriver den häftiga reaktionen från Åland efter riksdagens talman Matti Vanhanens (C) uttalanden om att det skulle vara bra om militärer stationerades på Åland.

Responsen från Åland kom ”som ur ett kanonrör med upprörda tillbehör”.

Om Åland anfalls måste Finland sända trupper hit, men man kan inte göra det i förväg, sade lantrådet Veronica Thörnroos (C) enligt tidningen Iltalehti.

Till tv-nyhetsprogrammet MTV Uutiset sade lantrådet att Åland inte har blivit anfallet och därför finns det ingen grund för en sådan diskussion.

Lantrådets kommentarer har på fastlandet uppfattats som arroganta, och det och med god orsak, skriver Timo Haapala.

Att Åland varit demilitariserat sedan Krimkrigets slut 1856 och att det i drygt 80 år har varit först Sovjetunionens och sedan Rysslands konsulats uppgift att bevaka att demilitariseringsbeslutet följs beskrivs som en ”udda relik från forntiden”.

I dagens säkerhetspolitiska läge, där Åland ur strategisk synvinkel är synnerligen viktigt för flera länder runt Östersjön, är det närmast ”groteskt” att hålla fast vid demilitariseringen, skriver Timo Haapala.

Hans kolumn fick snabbt 361 kommentarer. De som fick flest ”bra sagt”-reaktioner av läsarna är alla kritiska till Åland.

Avskaffa demilitariseringen och låt ålänningar göra värnplikt som alla andra, skriver signaturen Guldsmeden. Bra sagt, tyckte 1 089 läsare.

”Arrogans” beskriver dagsläget väl, skriver signaturen 81-årig farfar. 1 116 läsare gillade det.

Varför gynnas landskapet så mycket jämfört med fastlandet? Är staten rädd för att Åland annars skulle kräva att få tillhöra Sverige? Det skulle vara till fördel för Finland, skriver signaturen Joes.

Om Åland invaderas får beslutsfattarna skylla sig själva, skriver signaturen Älgens munkorg. Det gillar 118 läsare.

Ålänningarna bör veta att Ryssland har utbildat en fallskärmsbrigad för landning på Åland. Om hotet blir allvar kommer hjälpen för sent. Så nu behövs samarbete, skriver signaturen Världsmedborgare.

Rysslands president Vladimir Putin bryr sig inte om något demilitariseringsavtal, skriver signaturen Axel i isen.

”Men vänta ni där på er ö lyckligt blåögda på den första landstigningen. Sen kan ni fast bjuda era erövrare på sill och potatischips”.

Också i dagstidningen Iltalehti har en redaktör resonerat kring demilitariseringen och värnplikten.

En bataljon finländska kustjägare skulle ”pigga upp” livet på Åland, menar Juha Keskinen. Kanske skulle det också öka unga ålänningars intresse för en karriär inom militären.

Han skriver också varför värnplikten är frivillig för ålänningar. Det handlar inte om demilitariseringen utan att Finland inte kan erbjuda militärutbildning på svenska. Kommandospråket på Nylands brigad, där många finlandssvenskar gör sin värnplikt, är inte svenska utan finska.

Några av Iltalehtis läsarkommentarer:

”Hela dagen har jag funderat på vad på Åland som är bättre än på fastlandet. Nå, där finns inga socialdemokrater eller vänsterväljare överhuvudtaget”.

”Finland skulle inte hinna göra något innan ett par spetznazkompanier erövrat flygfältet och kanske fört bort landskapsregeringens medlemmar från deras hem. Adresserna har de.”

Patrik Dahlblom
Nya Åland

Dela artikeln

6 kommentarer: “”Men vänta ni där på er ö lyckligt blåögda på den första landstigningen” – finska läsare rasade mot Åland

 1. Kenneth Nordström skrev

  Ge Åland till Ryssland. Så slipper vi ett stort problem! Tack!

 2. Kenneth Nordström skrev

  Sök försvarshjälp av Kina , ni beställer ju nya. Båtar också därifrån. De försvarar nog er då ni inte klarar av annat än skjuta oskyldiga fåglar

 3. Håkan Wickström skrev

  Det att unga män från Åland skulle vara befriade från militärtjänstgöring pga att utbildningen på garnisonen Dragsvik går tillväga på finska är nog att ta i gällande en tanke som inte är relevant. Det är ordergivningen som sker på finska, för att man i en krissituation kan placeras ut utan att beakta språket, som ju är en risk om den berörda inte fattar innebörden av ordern. Ordergivningen på finska baserar sig på så ringa finsk text, kanske ett A4 papper räcker till att skriva ner de olika orderalternativen, så att lära sig detta lilla är nog inte oöverkomligt för någon. Dessutom har det alltid funnits ett antal frivilliga från Åland som utfört militärtjänstgöringen och även från andra länder i världen, så problemet på grund av språket är inte verkligheten!

 4. Ann-Marie Hartman skrev

  Nu är det hög tid för Åland att vakna till verkligheten
  Om Ryssland vill ta över landskapet är det en lätt match. I dessa tider bör nog Åland och ställa upp för ett gemensamt försvar. Men Åland har alltid viljat höra till Sverige. Få ålänningar kan eller vill lära sig finska. Detta vet jag av en pålitlig källa.

 5. Ben Roimola skrev

  Att läsare av den gula pressen fyller sina kommentarspalter med negativa kommentarer om Åland är lika litet överraskande som att sannfinländarna är avogt inställda mot invandrare. Jag tycker att den här artikeln är en total ickenyhet som lika väl kunde ha lämnats opublicerad. Däremot skulle det vara intressant med en artikel där man utreder vad demilitariseringen de facto betyder i dagens värld och om Åland verkligen har någon strategisk position i modern krigsföring.

 6. Kenneth Wilen skrev

  Åland borde nu tänka efter vad dom säger till en början laga er till Armé först få se när ryssen kommer hur låter det då

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit