Mera Leader-pengar att söka i vår
Hos Leader-föreningen I samma båt går man i och med år 2020 in i det sista året i denna sjuåriga EU-stödperiod.
— Det betyder att de sista stödpengarna för perioden delas ut, berättar verksamhetsledare Minna Boström.
Hon räknar med en intensiv vår, eftersom alla som hört av sig fått tipset om att då söka stöd för sina projekt och investeringar. Inga stödpengar kan nämligen bli kvar i föreningen till nästa period.
— Vi hade dessutom möjligheten att söka om mer stödpengar, och fick lite till.
De pengar som nu finns kvar motsvarar ungefär vad man normalt har att dela ut under ett helt år.
Dock finns det ingen automatik i att dela ut stödpengar till all utveckling i området, utan stödobjekten väljs ut bland ansökningarna enligt vissa kriterier, som till exempel att det handlar om innovationer, utvecklingsprojekt eller om en investering som skapar arbetsplatser.
— Denna gång är det viktigt med projekt som kan slutföras, så att pengarna används. Normalt kan överblivna pengar gå till ny användning, men inte nu i slutet på projektperioden, poängterar Kalevi Kallonen, som är snart tillträder som styrelseordförande.
Han tipsar alla som funderat på att ansöka om stöd att nu ta tillfället i akt. Efter denna stödperiod kommer det nämligen att bli en lucka i finansieringen, då man startar upp nästa stödperiod och sköter allt det byråkratiska. En ny strategi ska också utarbetas.
Lokalkännedom och gräsrotsfinansiering
I föreningen är ledstjärnan att möjliggöra finansiering på gräsrotsnivå. Boström förklarar att I samma båt fungerar enligt en trepartsprincip, där den offentliga, den privata och tredje sektorn samarbetar.
Viktigt för föreningen är den lokalkännedom föreningens styrelse har om verksamhetsområdet, alltså om Kimitoön, Gustavs och Pargas.
Stödpengar kan företag få för investeringar (en lite större procent till dem utan fast vägförbindelse), men också föreningar och kommuner för allmännyttiga investeringar och utvecklingsprojekt.
Nyhet: stöd också för mindre projekt
En nyhet är att minimigränsen för ett projekt denna vår inte längre behöver uppgå till 10 000 euro, utan genom föreningens eget temaprojekt kan bidrag ges till föreningarnas investeringar från några hundra euro till några tusen.
— Normalt är ju den egna andelen av 10 000 euro ganska stor, om man inte gör arbete på talko. Dessutom ska man först ut med hela summan själv, säger Boström.
Med detta hoppas man att få med nya föreningar, som kanske senare vågar ta steget ut och satsa på någon större investering eller ett längre utvecklingsprojekt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.