Förflytta dig till innehållet

Miljardär vill satsa på Norrskata

Adrienne Westerback

ÅU-foto

Affärsmannen och industrimagnaten Antti Aarnio-Wihuri som är fritidsboende på Norrskata har bekymrat följt med den utdragna tvisten mellan Pargas stad och Dan Mattsson vid företaget Dagema på Norrskata.

Tvisten gäller hur arrendeavtalet mellan staden och företaget ska tolkas. Konflikten har lett till att både butiken och gästhamnen i Houtsala har varit stängda i somras.
Aarnio-Wihuri har försökt medla mellan parterna, men utan resultat.

– När två tjurskallar förhandlar blir det ingenting. Att butiken och bryggan har varit stängda har varit ett stort problem för Norrskataborna och de omkringliggande öarna. Det bör finnas en butik och en restaurang på ön, och man måste nå en lösning, säger Aarnio-Wihuri.

Aarnio-Wihuri som också tidigare har hjälpt Norrskataborna kan nu tänka sig att göra ytterligare en insats för att säkerställa att verksamheten i gästhamnen och butiken får en fortsättning.

– Jag kunde köpa eller hyra området och ta dit en företagare som skulle sköta verksamheten. Det finns redan sådana som har visat intresse.

Butiksfastigheten och den knappt 700 kvadratmeter stora tomten som butiken står på ägs av ett av Mattssons företag Cad-Design ab. Den angränsande strandtomten med själva gästhamnen ägs av Pargas stad.

Aarnio-Wihuri är styrelseordförande för och största ägare i familjeföretaget Wihuri ab. Företaget har cirka 5 000 anställda i hela världen. Wihuri är verksamt bland annat inom förpackningsindustrin, partihandeln och luftfartsbranschen.

På Norrskata har Aarnio-Wihuri tillbringat sin fritid i över 20 år. År 2008 köpte han Norrskata skola för att Norrskataborna skulle ha gemensam festlokal och samlingsplats. Han har också hjälpt hembygdsföreningen med renoveringen av ungdomsgården Heimdal i samband med millenieskiftet.

Affärstidningen Forbes har värderat Aarnio-Wihuris egendom till cirka 1,8 miljarder euro.

BAKGRUND TILL KONFLIKTEN

Den 27 oktober 2011 undertecknar Väståbolands stads stadsdirektör Folke Öhman och företaget Dagemas vd Dan-Christer Mattsson ett trettioårigt arrendeavtal för ett cirka 1 400 kvadratmeter stort område samt en brygga i Houtsala på Norrskata.

Den årliga avgiften är 880 euro plus en årlig förhöjning enligt det officiella levnadskostnadsindexet.
Enligt avtalet upplåts området för gästhamnsverksamhet. Legotagaren, alltså Dagema förbinder sig att underhålla gästhamnsbryggan och har rätt att på egen bekostnad förnya bryggan. Dagema svarar också för grundlig förbättring av området och för de kostnader som förbättringarna medför, står det i avtalet.

Hösten 2016 sjunker bryggan och bogseras bort. Pargas stad uppmanar företaget att investera i en ny brygga, men den 4 april i år meddelar Mattsson att företaget inte kommer att göra det. Miljönämnden uppmanar företaget att så snabbt som möjligt rätta till det lag- och avtalsstridiga beteendet.

Trots uppmaningen görs ingenting och den 17 maj skickar Mattsson e-post till ÅU där han meddelar att staden och Dagema har olika uppfattning om bryggan och att hamnen och butiken kommer att vara stängda i sommar. Samtidigt meddelar han att han inte ger några kommentarer i ärendet.

Dagema är heller inte intresserat av stadens erbjudande om att bygga en ny brygga mot en gängse hyra. En privat aktör erbjuder sig att sponsorera en brygga, men Dagema vill inte heller förhandla om det erbjudandet.

Bygg- och miljönämnden beslutar den 23 augusti därför att med omedelbar verkan säga upp avtalet med Dagema. Samma beslut fattar stadsstyrelsen den 11 september och i på tisdag kväll behandlar stadsfullmäktige ärendet.

LÄS HELA AVTALET HÄR:  Jordlegoavtal

LÄS OCKSÅ: Låst läge i bryggtvist på Norrskata

Ingen verksamhet i Norrskata gästhamn

Artikeln preciserad klockan 20.35 med att Aarnio-Wihuri understödde hembygdsföreningen vid millenieskiftet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit