Förflytta dig till innehållet

Miljögifter kan öka risken för testikelcancer och barnlöshet

Disputation. Forskning har visat att permiekvaliteten och förekomsten av testikelcancer har ökat runt om i världen. Testikelretention, alltså testiklar som inte vandrat ner i pungen, är en betydande riskfaktor för testikelcancer och försämrad spermakvalitet.
Medicine licentiat Jaakko Koskenniemi kommer i sin doktorsavhandling vid Åbo universitet fram till att miljögifter har ett samband med testikelretention. Koskenniemi påvisar att bland annat PCB-ämnen och dioxiner, som förekommer i industriutsläpp och flamskyddsmedel som används i möbler och kläder, kan ha de tidigare nämnda effekterna. Dessutom kan man få i sig ämnena via maten. Sedan 1970-talet har man därför försökt minska förekomsten av dessa ämnen.
Jaakko Koskenniemi disputerar med avhandlingen Clinical Studies on Testicular Growth and Descent 2 februari klockan 12 i Johan Haartman-salen på T-sjukhuset. Carlo Acerini från University of Cambridge är opponent och professor Jorma Toppari från Åbo universitet kustos.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit