Mindre finska i den åländska grundskolan
Finskan i den åländska grundskolan minskar i flera bemärkelser – en mindre andel har det som modersmål och färre elever läser det som frivilligt språk. Det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå.
Den här hösten går totalt 3 126 elever i de åländska skolorna. Elevantalet ökar med i snitt 40 elever per år men den här hösten syns en klar inbromsning – antalet elever har ökat med endast fem fler än året innan.
En förklaring kan vara att eleverna blivit färre både i Södra- och Norra Ålands utbildningsdistrikt, vilket kompenseras av att eleverna blivit fler i Mariehamn och i övriga skärgården.
Bruten trend i övriga skärgården
Till övriga skärgården hör Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar och Sottunga och där har antalet elever mer än halverats sedan år 2000. Men den trenden verkar vara bruten då elevantalet ökat svagt de senaste tre åren.
Mer än en fjärdedel av grundskoleeleverna får någon typ av stöd i skolan. Specialpedagogiskt stöd är den vanligaste stödformen och det får 15 procent av eleverna.
Enligt Åsubs statistik är det vanligare att pojkar får stöd i skolan.
– Särskilt tydlig är skillnaden bland de som får mångprofessionellt stöd eller träningsundervisning. Dessa stödtyper är ungefär dubbelt så vanliga bland pojkarna som bland flickorna, skriver Åsub i sin rapport.
Lettiska och rumänska störst
Drygt 14 procent av eleverna har ett annat modersmål än svenska. Det är en ökning i jämförelse med hösten 2010 då fyra procent hade ett annat modersmål.
Hösten 2023 är de fem största språken, förutom svenska, i storleksordning: lettiska, rumänska, ukrainska, finska och ryska.
– Länge var finska det största modersmålet förutom svenska men på senare år har både lettiska och rumänska seglat upp som de två största språken. Utöver dessa språk är sedan förra året även de som talar ukrainska fler än de finsktalande, skriver Åsub.
Färre läser finska
Färre sexor läser frivilligt språk. Den här hösten är andelen 72 procent, vilket är tre procentenheter lägre än året innan.
– Det är främst studierna i det klart största språket, finska, som minskat, från över 80 procent år 2000 till 62 procent aktuell höst.
Samma trend syns även i årskurs nio. 2004 läste 75 procent av niorna finska. Hösten 2023 är siffran nere på 41 procent, skriver Åsub.
Spanska populärt
På högstadiet läser 41 procent av eleverna ett frivilligt språk, 23 procent läser två språk.
– Precis som på lågstadiet är finskan det största frivilliga språket, andelen elever som läser språket är dock lägre på högstadiet (49 procent), skriver Åsub.
Spanska introducerades som valbart språk 2021 och har ökat i popularitet de senaste åren. I höst är spanska till och med det näst vanligaste frivilliga språket bland högstadieeleverna. Tidigare år har tyska hamnat på andraplats.
Den här hösten får 113 barn hemundervisning på Åland. Det är fyra fler än i fjol och en
något lägre ökningstakt än tidigare år, men om man ser tillbaka till 2012 har antalet hemundervisade barn tiofaldigats.
– Nästan hälften bor på landsbygden, cirka 30 procent i Mariehamn och resterande 20 procent i skärgården. Strax under 90 procent av de som får hemundervisning på Åland är födda i Sverige, skriver Åsub.
Ida K Jansson
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.