Minusbudget och skolfrågor bekymrar i Pargas, men satsningar görs också – och ParKino rivs
På måndagen möts Pargas stadsstyrelse till budgetmöte och det blir ett långt möte, förutspår både ordförande och styrelsemedlemmar.
Efter några rosiga år då Pargas kunde göra sig kvitt samtliga kriskommunskriterier, har de ekonomiska utsikterna försämrats.
Nu gör man en minusbudget för andra året i rad.
I sin beredning kallar ekonomichefen Maija Elenius året budgetprocess för ”extraordinär”.
– För det första har många helt nya ansvarspersoner varit med och för det andra har budgetramarna varit mycket strama. Att inte pågående årets budget balanserar, utan prognostiseras till ett underskott om 2,6 miljoner euro försvårar det ytterligare, skriver Elenius.
Styrelsemedlemmarna har fått den 96-sidiga budgetluntan den gångna veckan, och den publicerades på stadens webb i torsdags.
Där kan var och en kan kolla om anslaget för det man drömmer om finns med. På rätt många rader i investeringsdelen står siffran noll.
Större satsningar: Finska gymnasiet och Vapparvägens trafikarrangemang med ParKinorivning
Förstås investeras det också, såsom i en total ombyggnad av finska gymnasiet för 1,3 miljoner, i Vapparvägens affärskvarter 575 000, i ny gårdsutrustning till Naguskolorna – Kyrkbacken och Simonkylän koulu – för 90 000 med mera, med mera.
– Finska gymnasiet och Vapparvägen hör till de största, säger styrelseordförande Mikael Holmberg, SFP.
För Vapparvägens affärskvarter är nästa år ett startskott, projektet är längre än så och involverar också TOK. I projektet ingår också anslag för att riva ParKino-huset, där det finns en köp- och säljaffär.
– För flera investeringar gäller att de startas upp 2019, och får då en mindre summa, medan att den stora investeringen är först följande år.
Satsningarna på hamnar fortsätter, nu är också Pargas gästhamnskajer med
Nagu gästhamn får enligt förslaget 400 000 år 2019 och 600 000 året därpå.
Pargas gästhamn föreslås få 45 000 för kajkonstruktioner och bryggor nästa år, medan en större satsning, 300 000, ska göras året därpå.
Strandvägen i Pargas ska enligt förslaget få 35 000 nästa år, och 410 000 året därpå – det här hör ihop med planerna på ett såkallat byahus i Centralparken.
Social- och hälsovården spränger budgetramarna
De stora dragen i budgetförslaget är ökad låntagning och en medveten minusbudget, och en social- och hälsovårdssektor som inte lyckas hålla sig till budgetramarna.
– Alla investeringar inom social- och hälsovård har satts på is, med tanke på vårdreformen. Men äldreomsorgen, socialservicen och specialsjukvården kostar och är i hög grad styrda av lagar, så vi kan inget annat nu än att göra en minusbudget och balansera den i framtiden, säger Holmberg.
– I förslaget ingår att social- och hälsovårdssektorn tillsammans med bildningen ska hitta bestående sparåtgärder för en halv miljon, de får tid på sig till nästa års sida.
Svackan som skatteintäkterna från 2017 skapade syns i alla kommuner, betonar Holmberg, och man tror på en korrigering 2019.
”Det finns också ljuspunkter”
Holmberg hittar också glädjeämnen: Responsen som numera kommer från barnskyddet är bra, och att socialsektorn har fått mer resurser är rätt.
– Vi har en fin service i kommunen som tår nationell jämförelse, speciellt våra satsningar på skolornas timresurser och på daghemmen får positiv feedback.
Bland annat det här gnabbas det om: Sunnanberg, Vapparvägen, inomhusluft
Skolorna är en betydande utgiftspost i Pargas. När vi ringer upp gruppordförande för De Gröna och för SDP tas frågan om Sunnanbergs skolas framtid upp, men den dåliga inomhusluften i hela skolcentret – med Sarlinska skolan, Pargas svenska gymnasium och grannen finska högstadiet – nämns som ett ännu större orosmoment.
I budgetförslaget finns 180 000 euro för ventilation och teknik i Sarlinska skolan.
– Det är en tickande bomb att tänka på problem med skolcentret, vi måste satsa på det, säger bland andra Widar Nyberg, SDP och även SFP:aren Merja Fredriksson, lyfter fram samma oro.
Också Helena Särkijärvi, Gröna, nämner skolorna som tyngdpunktsområde och är speciellt glad över att finska gymnasiet ska få sin efterlängtade totalrenovering.
På frågan om hur de här politikerna resonerar om Sunnanberg svarar de alla rätt lika:
Skolans framtid får inte bli hängande i luften, men de säger att det är tveksamt om Pargas kan satsa på byskolan under rådande elevprognoser och ekonomi.
Fler ska jobba med äldre och fler platser köps av Attendo
Vad gäller antalet tjänster börjar befolkningsstrukturen också synas. Någon färre ska jobba med småbarnspedagogiken, några fler med äldreomsorg.
Och så föreslås staden köpa mer tjänster av Attendo.
– Vi har köpt 14 platser för serviceboende i Lilla Ro-hemmet hittills, nu är de 19, säger Fredriksson som är ordförande i social- och hälsovårdsnämnden, nämnden som spränger budgetramarna med en miljon.
– Vi tycker att det inte är någon idé att göra en orealistisk budget. På vuxensocialsidan är antalet klienter per socialarbetare alldeles för stort, och det här är frågor vi måste sköta, säger hon.
Tvekan kring Vapparvägens trafikarrangemang
Widar Nyberg är fundersam till satsningarna på Vapparvägen då det är så snålt med pengar, men SDP ska hålla gruppmöte på söndag så hur hans grupp resonerar vet han inte exakt ännu.
Helena Särkijärvi säger att Grönas grupp har ett drag som verkar avvika från de andra:
– Vi är så gott som alla inflyttade och vi tycker Pargas är toppen, servicen är bra och miljön fantastisk, vi kan inte riktigt förstå allt gnäll alla gånger.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.