Mobil uppföljning av prostatacancer allt vanligare – movember är prostatacancerns månad
Nästan 400 prostatacancerpatienter vid Åbo universitets centralsjukhus följer med sina laboratorieresultat med hjälp av mobilen.
Sjukhuset inledde uppföljningen av prostatacancer på distans, för ungefär ett år sedan och enligt sjukhuset är patienterna nöjda.
– Metoden är snabb och patienten får resultatet till sin egen mobiltelefon som ett textmeddelande inom några timmar från laboratoriebesöket, förklarar ansvarsområdesdirektör för urologin, överläkare Peter Boström.
Passar dem som inte behöver läkarhjälp
Målet är att alla patienter, som behöver uppföljning men inte läkarkontakt, kunde följa upp sitt PSA-värde via mobilen.
PSA är en förkortning av orden prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som produceras av prostatan och av vilket det finns små mängder i blodomloppet.
Uppföljning av prostatacancer på distans passar som vårdform då man endast koncentrerar sig på uppföljningen av laboratorievärdet, alltså PSA-värdet och då sjukdomstillståndet är stabilt och uppföljningen inte kräver besök hos läkare.
Färre besök
Med uppföljning på distans kan man ersätta en del av den specialsjukvårdsuppföljning som traditionellt sker per brev eller telefon.
– Ifall vi räknar med att en patient har två besök per år så minskar vårdkontakterna per år med 700 styck tack vare mobiluppföljningen, säger Boström.
Patienten kan vara en sådan vars cancer är behandlad eller som är i god vårdbalans med till exempel hormonbehandling.
Mobil-PSA passar inte för patienter i aktiv uppföljning.
– Uppföljningen på distans passar till exempel efter operationen eller strålbehandlingen då patienten har återhämtat sig från själva vårdingreppen. Den kan också passa som uppföljning under hormonbehandling, säger sjukskötare Mia-Mari Suotonen från urologiska polikliniken.
Med hjälp av uppföljningen på distans kan patienterna hållas inom urologiska poliklinikens uppföljning, till exempel istället för att bli remitterade till sin hälsovårdscentral.
Medelåldern cirka 70
Männen som insjuknar i prostatacancer har inte blivit yngre under den senaste tiden, fastän cancerformen blivit vanligare.
Den huvudsakliga orsaken till att cancer blivit vanligare är att befolkningen åldrats.
Enligt Boström är medelåldern för att insjukna cirka 70 år.
Stora framsteg i vården
Under de senaste åren har det skett stora framsteg i vården av prostatacancer.
Diagnostiken har förbättrats och man har blivit mycket bättre på att både hitta och klassificera sjukdomen.
Ingen screening av män
Kvinnor erbjuds regelbundna screeningar, både för bröstcancer och livmoderhalscancer, men för män finns inte några systematiska PSA-sållningar och det är enligt Boström ett tvistat ämne.
– Det vore mycket vettigt att sålla om vi hade en bra metod att utföra sållningen med. För tillfället räcker inte PSA-värdet allena att sålla prostatacancer hos i övrigt friska och symtomfria män. Det gör mer skada än nytta eftersom sållningen skulle ge falska alarm. Fastän man inte nationellt rekommenderar en allmän sållning så kunde sållning av PSA vara vettigt på individnivå, till exempel om det finns prostatacancer i släkten.
November är prostatacancerns kampanjmånad, så kallade Movember. Enligt Boström har Movember förbättrat läget, prostatacancer är mer känt än tidigare och moderna män är bra på att söka vård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.