Förflytta dig till innehållet

Mordåtal förkastades i hovrätten – sjukskötare på hemsjukhuset Luotsi döms endast för grov förfalskning

Arkiv/Jean Lindén
Åbo hovrätt

Åbo hovrätt går på samma linje som tingsrätten och förkastar nästan alla åtal i rättsprocessen kring hemsjukhuset Luotsis verksamhet. En sjukskötare åtalades för mord, grovt ocker, grov förfalskning, grovt narkotikabrott och två fall av grov misshandel, men friades på alla punkter förutom den grova förfalskningen.

Enligt rätten hade mannen förfalskat en läkares namnteckning på sex läkemedelsrecept under åren 2014–2015 för att kunna köpa morfin på apoteket. Han dömdes till sex månaders villkorligt fängelse

Mordåtalet gällde ett fall där en 96-årig patient vid hemsjukhuset dog år 2013. Åklagaren hävdade att patienten dog på grund av att den åtalade mannen gett patienten läkemedel, bland annat morfin, som inte ordinerats av en läkare.

Också mannens ex-fru som arbetade som läkare vid sjukhuset stod åtalad för grovt ocker och grov förfalskning. Hon friades i både tingsrätten och hovrätten.

Förutom de två anställda åtalades fyra av Åbo stads tjänstemän för brott mot tjänsteplikt i samband med övervakningen av hemsjukhuset Luotsis verksamhet, bland dem direktören för Åbo stads välfärdssektor Riitta Liuksa. Staden köpte tjänster av Luotsi åren 2011–2014.

Åklagaren Jooseppi Kiviharju hävdade att tjänstemännen försummat att övervaka Luotsis verksamhet, men tingsrätten ansåg att Åbo stad har utfört övervakning på flera olika sätt och att tjänstemännen inte försummat sina plikter i övervakningen. Inte heller på den här punkten såg hovrätten någon anledning att ändra på tingsrättens friande dom.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit