Förflytta dig till innehållet

Nagubornas nygamla vardagsrum invigdes den första maj – ett hundratal besökte kommunalstugan

Kommunalstugan i Nagu r.f.
ett rött hus med vita knutar och folk utanför
Kommunalstugans öppet hus lockade många nyfikna.

Ett hundratal personer i olika åldrar deltog i invigningen av Nagu kommunalstuga, som igen ska fungera som ett vardagsrum för Naguborna. Huset övertogs i augusti 2020 av en sammanslutning på sex olika föreningar på orten som senare grundade föreningen Kommunalstugan i Nagu r.f.

Omsorgsfullt renoverad gamling

Verksamheten i huset inleddes redan i fjol efter att man gjort omfattande renoveringar tack vare donationer från privatpersoner och organisationer samt understöd från Kulturfonden och Sparbanksstiftelsen i Nagu.

en samling människor utanför ett husKommunalstugan i Nagu r.f.
Ett hundratal personer hade samlats den 1 maj för att njuta av musik och picknick vid kommunalstugan.

Bland annat är huset nu tillgängligt tack vare den ramp man byggt och köket har förnyats helt. Under fjolåret ordnades nästan 250 olika tillställningar i huset, främst möten av olika slag, men också Kombikurser och privata familjetillställningar. Senare i år står bland annat målning av ytterväggarna och fönstren samt en ny trappa till övre våningen i tur.

Den officiella invigningen hade skjutits fram ett par gånger på grund av coronaläget, men nu kunde Nagumarthorna på allvar testa det nya köket och steka munkar dagen till ära.

Blev ”vardagsrum” redan på 1800-talet

Föreningens syfte är att leva upp till det beslut som fattades av kommunstämman redan 1888, det vill säga att ”socknerummen kunde upplåtas eller förhyras till allmänna eller enskilda behov”. Redan då var alltså meningen att kommunalstugan skulle fungera som invånarnas vardagsrum.

Man kan bekanta sig närmare med stugan på webbplatsen www.kommunalstugan.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit