Förflytta dig till innehållet

Nagugrupp spelade före U2 på Ruisrock 1982 — Pär Landor minns värmen och den goda stämningen

U2 under en spelning i Dublin år 1987. Foto: Alan/Flickr


Året är 1982. Besökarna på Ruisrock gör sig småningom redo att lyssna på ett ungt band från Irland.
De kallar sig U2 och ger sin första spelning i Finland någonsin.
Men innan de kliver upp på scenen, tidigare på dagen, är det Nagugruppen Allright Band som underhåller besökarna.
Pär Landor (gitarr och sång), Patrik Boström (bas) och Johan Ölander (trummis) utgör trion, som nu ska uppträda för andra gången. Första gången var i Molpe.
Landor, tidigare chefredaktör för ÅU, minns framför allt två saker från spelningen.
– Det var varmt, riktigt varmt. Och en otroligt bra stämning.
Sidoscenen var en relativt ny grej, för att underhålla besökarna medan artisterna och utrustningen byttes på huvudscenen.
I ÅU beskrevs Nagugruppens musikaliska framträdande som medelmåttligt, med tillägget att det är förståeligt med tanke på nivån på sidoscenens utrustning.
– Gudskelov har jag inte sådana musikspelare att jag kan lyssna på låtarna idag, jag kan tänka mig att det inte var så hävt.
Men Landor säger att det inte enbart var gruppens eget fel.
– På soundchecket dagen innan lät det grymt bra, men jag tror det satt en annan kille vid mixerbordet under spelningen, och det blev inte så bra, säger Landor.
– Sen ska man också minnas att det var lite annorlunda i början av 1980-talet jämfört med nu. Det fanns inte Youtube eller Spotify, så det gick inte så lätt att lyssna och lära sig av större band. Man hade LP-skivor som var sönderspelade på vissa ställen för att man hade spolat fram och tillbaka.
De egna låtarna skrev Nagugruppen på svenska, Landor beskriver stilen som blues eller rhytm and blues. Men de spelade också en del covers på andra språk.
Deras största hit ”Vargen dansar reggae” (hittas på Spotify) uppstod i brådskan när de snabbt behövde en andra låt att spela in då de fick studiotid för två låtar som en del av en satsning på finlandssvensk musik.
– Låten är en parodi på Naguvargen som var en snackis den sommaren. Vi skrev låten hastigt och var säkra på att vår första låt var mycket bättre, men det blev vargen som valdes till skivan, säger Landor.
Hur kommer det sig att ni alls uppträdde på Ruisrock?
– Jag minns inte riktigt, kanske vi skickade en skiva till arrangörerna?
Vad minns du annat av festivalen?
– Efter vår spelning njöt vi av stämningen. Jag vill minnas att U2:s Bono stod uppe på en högtalare samtidigt som en Sverigebåt gick ut, de kör ju så nära så han tappade lite bort sig i låten.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit