När din vikt blir andras angelägenhet
Är din kropp endast din egen angelägenhet?
Gärna vill man svara ”ja” – särskilt efter förra veckans hjärtskärande nyheter om nya tränartrakasserier inom elitgymnastiken.
Kring 30 tidigare finländska toppgymnaster vittnar om grava missförhållanden i träningsmiljön: viktkrav, hårdhänta kroppsmanövrar, förnedrande kommentarer.
Följden har blivit svåra ätstörningar, depressioner och belastningsskador.
Vi har hört liknande berättelser från elitidrotten förut. Det anmärkningsvärda ligger i att dessa – över 20 år gamla erfarenheter – sammanfaller med dagsaktuella vittnesmål.
Ingenting har alltså förändrats inom träningskulturen trots ökad kunskap om riskerna med auktoritära och förödmjukande metoder.
Problemen inom elitidrotten utgör toppen av ett isberg. De speglar ett samhälle där knappast någon kan ha ett neutralt förhållande till mat och sin egen kropp.
På tröskeln till en av årets största mathelger planerar vi parallellt överdådiga matexcesser och träningsprogram för att bränna alla kalorierna.
Många kroknar under kraven och utvecklar olika grader av störningar i sitt förhållande till mat och träning.
En reaktion på det slanka och vältränade idealet är aktivismen kring så kallad kroppspositivism.
Den uppmuntrar alla att känna sig stolta över sin kropp – oberoende av utseende, vikt eller ålder.
Kroppsaktivisterna agerar emot fettfobin som stigmatiserar överviktiga som lata, ohälsosamma och odisciplinerade: Din vikt är din ensak – det viktigaste är den egna upplevelsen av välmående, inte att man passar in i en norm.
I en uppmärksammad svensk bok i höst skriver fetmaforskaren Erik Hemmingson och konstnären Stina Wollter kritiskt om hur en slags ätstörningsnorm tycks prägla hela samtidskulturen: att inte bli fet är i dag en medborgerlig plikt.
I ”Kriget mot kroppen” skärskådar de en värld som tycks vara besatt av hälsa, men som varken gör människor lättare, friskare eller gladare.
De får dock inte stå oemotsagda. Inom vården är vikten ingalunda en personlig angelägenhet baserad på ”upplevelse”.
I en skarp debattartikel i tidningen Dagens Nyheter (18.11 2022) går tolv medicinska experter – flera av dem barnläkare – hårt ut mot kroppspositivisternas tal om att fetma är ofarligt.
Experterna lyfter fram fakta kring övervikt som orsak till sjukdom och för tidig död. I samma andetag medger de att vårdsektorn fortfarande har mycket att förbättra i hur man handleder överviktiga utan att kränka – både vuxna och det ökande antalet feta barn.
Kriget om kroppen är ett utslag av konkurrenssamhället, besjälat av idealen snabbare, högre, starkare.
Kroppen är i allt högre grad vårt CV och visitkort.
Så länge framgångsparadigmet råder – i kombination med tilltagande fetmaepidemi – kommer därför din vikt att fortsätta vara en allmän angelägenhet.
Medaljens baksida materialiseras i tonåriga elitgymnasters sönderplågade kroppar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.