Förflytta dig till innehållet

När jag blir stor vill jag bli…

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


Förra veckan fick jag ett meddelande av en ungdom. Jag arbetade som hennes handledare inom barnskyddet för några år sedan.
I denna ungdoms barndom var fruktan närvarande. Hon kunde inte bete sig som ett barn. I sitt meddelande berättade hon att hon kände sig nervös för inträdesprovets resultat.
Hon berättade att hon hade bestämt sig om att försöka komma in i år. Hon skrev att nu var det väldigt nära att hon skulle uppnå sin dröm – för första gången i sitt liv.
Hennes meddelande fick mig att tänka på hur skoningslösa inträdesprov är. Vi borde komma ihåg att uppmuntra också dem som blir utan studieplats efter att ha satsat hårt på att försöka.
Eftersom alla har vi olika startpunkter och förutsättningar i livet. Vi blir olika utrustade för vuxendomen och våra vägar i livet ser inte likadana ut.
Ändå mäts vi i en samma skala – även när det gäller inträdesprov, vars resultat i gemensam ansökan anländer senast under veckan.
Att välja utbildningsprogram, att förbereda sig för inträdesprovet, att ge sitt bästa i provet och att vänta på resultatet är en krävande utmaning att klara av.
Dessutom har varje ungdom som deltar i inträdesproven redan gjort ett jättestort jobb genom att lära sig en massa nytt under åren från förskolan ända till andra stadiet.
Och varje sökande har haft en unik skolgång. Den har inte endast blivit påverkad av den skola man har valt eller den undervisning man har fått utan av allt som har funnits och upplevts i livet.
Det är inte lätt att fokusera på att lära sig nytt om det finns problem i familjen eller om man blir mobbad i skolan.
Som samhälle är vår uppgift att försäkra att ingen försvinner i mängden. Alla barn ska ha lika möjligheter att sträva efter sina drömmar oberoende av hurdana familjer de råkar födas i eller vilket område de ska bo på.
Vi ska satsa på skolutbildningens kvalitet, ända från förskoleundervisning till högskola, och se till att varje barn får uppleva skolan som en trygg plats att lära sig.
Vi måste förhindra ojämlikhet och fattigdom för också det har en påverkan. Och så har den nya regeringen lovat göra.
Jag vill gratulera dig som får börja hösten med nya studier. Jag önskar dig lycka till med studierna och hoppas samtidigt att du inte kräver för mycket av dig själv.
För dig som inte kom in på högskolan den här gången har jag också någonting att säga. Jag hoppas att du minns att oberoende av detta är du lika värdefull och viktig som alla andra.
Jag uppmanar dig att tacka dig själv för att du vågade försöka. Fast den här dörren inte öppnades för dig i år, betyder det inte att alla dörrar står stängda för dig.
Någonstans finns det alltid en öppen dörr för oss alla. Och kom ihåg att när det gäller drömmar finns det inga bäst före datum.
Sofia Virta
Riksdagsledamot, De gröna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit