Förflytta dig till innehållet

Närståendevårdarna ska ha rätt till ersättning och vila

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Vårt samhälle måste bli mer seniorvänligt. Vi har ett ökat behov av närståendevårdare, som behövs för att säkerställa att du tryggt ska kunna bo kvar hemma så länge du vill.
Det arbete närståendevårdarna utför minskar både på de offentliga utgifterna samt behovet av vårdplatser för dygnet runt-vård.
Våra närståendevårdare gör en otroligt viktig insats i samhället. De tar hand om sina nära och kära, som annars inte skulle klara av vardagen där hemma. Ofta är det den ena av makarna som vårdar den andra. Närståendevårdarna är värdefulla och behöver få en rättvis och lika behandling i hela landet.
Alla närståendevårdare ska jämlikt ha rätt till ersättning och vila. Närståendevårdarnas ersättning bör överföras till FPA, så att de garanteras en grundinkomst, oberoende av sin hemkommun. Storleken på stödet inom det avtalsbaserade systemet varierar i dag från kommun till kommun. Ersättningen som betalas ut, motsvarar inte den arbetsmängd som närståendevårdarna utför. Jag vill att vi höjer ersättningen eller gör den skattefri.
Vilan är väsentlig för att orka med uppgiften som närståendevårdare. Anhöriga bör garanteras avlastning i form av lediga dagar för att orka med närståendvårdaruppdraget. Närståendevårdare i arbetsför ålder ska dessutom ha rätt att räkna sin insats till sina pensionsförmåner.
Vi måste ta itu med de ojämlikheter som finns bland närståendevårdarna runt om i landet. De förtjänar en mer rättvis och jämlik vardag, där de också orkar ta hand om sig själva.
Anna-Maja Henriksson
SFP, partiordförande

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit