Nästan 70 000 har besökt Domkyrkotorgets uteservering — ännu inget beslut om fortsättning

Melina Johansson, Nelly Karhunen och Jenny Kaanela. Foto: Alexandra Granberg
Melina Johansson, Nelly Karhunen och Jenny Kaanela väntar på sina Kuoriburgare i den sena augustisolen vid Domkyrkotorgets uteservering i Åbo.
Studierna har precis börjat, coronarestriktioner har lättats (om än tillfälligt) och höstens första dag avslutas på uteserveringen.
– Det fanns ju inte riktigt något sådant här i Åbo förr, säger Johansson som besöker stället andra gången.

Nelly Karhunen och hennes vänner är förtjusta i uteserveringens placering. Foto: Alexandra Granberg
Lina Wilson som jobbar i ett av mattälten tycker det är bra att parken kring Domkyrkan utnyttjats på det här sättet.
Karhunen och Kaanela som är där första gången håller med.
– När man tänker efter har det här området varit lite ödelagt, säger Karhunen.
Alla fyra verkar glada över att ha en alldeles egen uteservering i Åbo, det där lilla extra som fattades.

Lina Wilson berättar att Kuori och torget har besökare i alla åldrar. Foto: Alexandra Granberg
6 september är sista dagen för Domkyrkotorgets servering
Ännu en tid har Åbobor möjlighet att njuta av mat och dryck under Domkyrkan.
Den 6 september är sista dagen för uteserveringen som under två månader besökts av närmare 70 000 personer i alla åldrar.
Riitta Birkstedt, projektdirektör vid Åbo stad, säger att den kritik som folk haft varit ovanligt lågmäld.
– De positiva kommentarerna har varit fler än de negativa.
Turku Food & Wine säger användningen av handsprit nästan har fördubblats
Trots det stora intresset tror Janne Ripatti från huvudarrangören Turku Food & Wine Fest Oy att folk i september börjar flytta inomhus igen.
– Ifall inte vädret eller coronaläget hinner göra en totalvändning innan dess.
Enligt Ripatti har användningen av handsprit nästan fördubblats under sista tiden och är nu tillbaka på samma nivå som under våren.

Coronarestriktioner har följts bra på Domkyrkotorgets uteservering. Foto: Alexandra Granberg
En av avsikterna med att hyra ut området från Åbo stads håll var att stöda lokala restaurangföretagare under coronavåren.
Ripatti säger att det varit en lättnad att kunna ersätta avbokade evenemang med något annat.
– Som företagare är jag tacksam.
Utgångspunkten för serveringsområdet har hela tiden varit att det är en plats för alla. Musikuppträdandena som ordnats där regelbundet har haft genomgående fritt inträde.
– Om konceptet fortsätter nästa sommar vill jag gärna hålla fast vid den principen, säger Ripatti.

Flera matföretagare har samlats under en uteservering i sommar. Foto: Alexandra Granberg
Vi får se, blir svaret på om uteserveringen får en fortsättning. Än så länge.
Efter säsongsslutet ska Åbo stad undersöka hur främst de inblandade restaurangföretagarna upplevt den nya uteserveringen. Enligt Birkstedt verkar upplevelserna hittills bra.
– Utgående från sommarens lärdomar ska vi diskutera möjligheterna för nästa år.
Stadsfullmäktige fattar beslutet om fortsättningen
I slutändan är det upp till stadsfullmäktige att fatta beslut. Men med tanke på vårens omständigheter och den ovanligt korta planeringstiden tycker Birkstedt att resultatet blev utmärkt.

Fortsättning följer? Foto: Alexandra Granberg
Uteserveringen var ett unikt koncept för Åbo, nytt för i år. Men för flera Åbobor hör stället redan till stadsbilden. Enligt Ripatta har många besökare trott att uteserveringen alltid funnits där.
– Och jag får hela tiden förfrågningar om nästa år.
Alexandra Granberg
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.