Nästan hela Kimitoön ser ut att få försöksförskola – men finska barn i Dalsbruk blir utanför
Sedan början av mars har Kimitoöns kommun väntat på utlovat beslut från Undervisnings- och kulturministeriet gällande forskningsprojektet om en tvåårig förskola. Att försöket gäller också Kimitoön har varit klart sedan början av året, men inte vilka verksamhetsplatser som är aktuella.
Av de totalt 105 kommuner som ska delta i försöket i landet tillhör Kimitoön kategorin där försöksgruppen består av de verksamhetsställen som uppfyller försökets kriterier.
Då ÅU i dag kontaktade Janni Ölander, Kimitoöns ledare för småbarnspedagogik, har hon det färska beslutet från ministeriet i sin hand. Enligt det är det Silva daghem i Kimito och Sofia daghem i Västanfjärd som skulle ingå i försöket, och alltså uppfyller kriterierna för deltagandet.
– Vi är inte helt nöjda med det här beslutet, utan har bett om en korrigering. För oss är inte beslutet definitivt, säger Ölander.
Från Kimitoöns kommun ser man nämligen att också de svenskspråkiga femåringarna i Dalsbruk borde ingå i försöket, det vill säga Hulta daghem och Dals förskola. Att denna enhet hade lämnats utanför har att göra med att den inte uppfyller kriterierna om att förskola och kompletterande dagvård ska finnas på samma plats.
Dals förskola finns i Dalsbruks skola, medan Hulta daghem är en separat enhet på andra sidan av byn.
Kimitoön är beredd att göra vissa justeringar för att Dalsbruk-enheten ska passa in i försöket, så att försöksförskolans första läsår skulle ordnas i Hulta daghem och det andra året i Dalsbruks skola.
– Det här har kommunen informerat ministeriet om på förhand, men då beslutet fattades skedde tydligen en miss i tolkningen, säger Ölander.
Finskspråkiga med bara i Kimito
Finskspråkiga barn i Dalsbruk kommer dock inte att ingå i försöket. Förskolan finns i Taalintehtaan koulu, men eftersom den kompletterande vården för förskoleelever finns i samband med Dals förskola uppfylls inte försökets kriterier.
Den finskspråkiga förskolan i Kimito finns i Silva daghem, och deltar i försöket.
Förskolan i Rosala faller utanför, eftersom där inte finns barn födda 2016 eller 2017, som försöket gäller.
Även det privata dagiset Lillgården i Kimito faller utanför.
8 av 42 ser ut att bli utanför
I Kimitoön finns 42 barn födda 2016. 34 av dem ser ut att delta i försöket (förutsatt att justeringen genomförs) och bara 8 av dem hamnar i kontrollgruppen, alltså utanför den tvååriga förskolan. Det kan ses som ojämlikt, men beslutet ligger inte i kommunens händer.
Hur tycker du att ministeriet har skött den här processen?
– Tanken med försöket är nog bra, men tidtabellen är stram. Man var inte förberedd på särlösningar på landsbygden, till exempel gällande kombinationen skola-dagis, eller på lösningar gällande tvåspråkighet. Men vi har nog samarbetat med ministeriet hela tiden och känt till kriterierna och haft en bild av var tvåårig förskola kan ordnas, säger Ölander.
Från ministeriet säger regeringssekreterare Marjaana Larpa att man är ledsen över det försenade beslutet. Orsaken är att man väntat på svar från alla försökskommuner för att kunna fatta beslut.
Alla ska uppnå målen för tvåårig förskola
Ölander poängterar att femåringarnas föräldrar inte kan välja om barnen deltar i försöket eller inte – det är obligatoriskt. Valet handlar om ifall man deltar i försöksförskolan eller inte. Hur man än gör måste målen för den tvååriga förskoleundervisningen uppnås.
Då Kimitoön har helhetsbilden om hur man praktiskt ordnar försöket och hur man ansöker kommer ett infopaket att skickas ut till berörda föräldrar.
Förskoleförsöket pågår till år 2024.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.