Förflytta dig till innehållet

Nätpolis: Allt vanligare försöka lura föreningar via nätbedrägeri

Några papper och en dator på ett bord samt överkroppen av personen som sitter vid datorn.

Håll koll. Också föreningar utsätts för försök till nätbedrägerier och den senaste tiden har flera juniorlag i Åbo varit utsatta. ÅU-foto


Fallet med att använda Åbo Uniteds ordförandes namn i en falsk epostbrevväxling är ingen överraskning för nätpolisen Riku Sukari i Åbo. Han känner till flera fall där föreningsaktivas namn har kapats i nätbedrägerier.
– Vi får rätt mycket frågor om nätbedrägeri, och får höra många slags berättelser.
–  Det är ett otyg i dagens värld och oberoende av hur mycket information som sprids i det här ärendet blir det aldrig för mycket, varningarna är på sin plats.
– I vissa fall har de kriminella satt sig in i föreningens aktivitet så noggrant att de kan hänvisa till en specifik turneringsresa eller något liknande för räkningen som ska betalas.
– Får du mejl från ett bekant avsändarnamn och där står om resan föreningen gjorde till Stockholm, en resa som de facto gjorts nyligen, finns det större risk för att någon går på bedrägeriet.
De kriminella som agerar i den här branschen – och sådana finns i alla länder, säger Sukari – kan försöka med att först be om en mindre summa pengar. Går bedrägeriet igenom följer ett nytt mejl där summan är större.
Vad kan polisen göra åt fenomenet?
– Varje brottsanmälan är viktig och ger oss underlag för att forska vidare. Oftast försöker nämligen de här typerna fiska efter pengar via hundratals mejl till olika mottagare, och också därför är det viktigt att anmäla även om man själv inte förlorat pengar – någon annan kan ha gjort det.
Nätbedrägerierna är vanliga i dag, men Riku Sukari berättar också om ett aktuellt fall i Åbo där en äldre man blev lurad av en trovärdig räkning han fick med den vanliga brevposten.
Mannen betalade räkningen och fick sedan en ny där summan var större, plus att han uppmanades ringa ett servicenummer som visade sig bli väldigt dyrt.
– Det är sorgliga historier och kan vara svåra att nysta i, men det är alltid värt besväret att göra en brottsanmälan.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit