Förflytta dig till innehållet

Träningsformen nia lyfter kropp och sinne i Åbo – nu samlas folk fysiskt i Spegelsalen igen

Annina Suominen
folk i en sal
Spegelsalen på Arbis i Åbo fylls igen efter pandemin, bland annat med nia som leds av Minna Aalto.

Deltagarna rör sig med mjuka rörelser, stretchar och sträcker på sig.

Det är onsdag morgon och niakursen i Spegelsalen på Arbis i Åbo har dragit i gång.

Här ses ett tiotal människor varje vecka för att njuta av rörelse – för både kropp och själ.

– Nia är en blandning av fysiska element, med utrymme för känslor och hela den mentala biten. Det hela började då två aerobicsinstruktörer på 1980-talet började fundera på varför aerobic sliter ut folk. De utforskade kampsporter, där mental träning är en del av det fysiska. Dans inspirerade dem också eftersom musik påverkar hur vi rör oss, säger Minna Aalto som drar kursen.

Yoga, Feldenkrais och Alexandertekniken har också fungerat som inspiration då nia utvecklades.

– Det handlar om att bli medveten om sin kropp och hur man gör saker med den, säger Aalto.

glad kvinnaAnnina Suominen
Minna Aalto har lärt ut nia sedan 2005. Hon tog sin första lektion 2004. ”Den var så rolig att jag började gå på lektionerna som ordnades i Åbo då.”

Aalto har lärt ut nia sedan 2005. Den amerikanska motionsformen anlände till Finland 2003, först till Uleåborg och sedan till Åbo med åländska Laura Hellsten som prövat på det i USA och gått en instruktörsutbildning.

– Jag arbetade själv på Studentbladet år 2004 och vi hade en artikelserie som gick ut på att redaktören skulle testa nya motionsformer. Jag undrade vad det var för ”amerikansk jumppa”. Men den första lektionen var så rolig att jag började gå på lektionerna som ordnades i Åbo då. Efter ett tag insåg jag att jag vill bli nia-instruktör, säger Aalto.

Hon jobbade med nia parallellt med andra saker tidigare, men numera är hon instruktör på heltid. Förutom i Åbo drar hon kurser på Skärgårdens Kombi och hon samarbetar med bland annat yogastudior.

Under coronapandemin fick hon som många andra tänka om och börja hålla kurser online.

– Jag hade länge funderat på att det skulle vara kul att nå längre ut till flera människor. Jag funderade på möjligheterna, för nia är en licensbaserad motionsform så jag hade inte ens rätt till att hålla onlinelektioner. Kunde jag och ville jag? Vi har musik till lektionerna och ljudet måste fungera bra.

Men hon fick lov – och onlinelektionerna revolutionerade hela hennes verksamhet.

– Otroligt nog blev pandemin en win-win situation för mig.

Men att undervisa på en fysisk plats igen, då samhället har öppnat upp, har definitivt fördelar.

– Jag märker att det finns många som har ett behov av att möta folk och komma ut igen. För en del är det viktigt att komma i väg hemifrån och ha något eget, bara för dem själva. Det blir också en annan växelverkan med en grupp på plats. Det är lättare att anpassa rörelser då jag ser folk ansikte mot ansikte.

Men coronapandemin har lett till att det varit lägre tröskel att stanna hemma vid minsta hostning eller symptom, konstaterar hon.

Oavsett så betonar Aalto valfriheten – den som vill motionera på distans får göra det, den som vill ut bland folk igen får göra det.

Nia då – för vem passar det?

– Det passar för alla som har en kropp. Här deltar både soffpotatisar och mera sportiga typer. Alla samsas på samma lektion. Men man måste bestämma själv vad man vill göra. De som går kurserna är i åldern 25–85, säger hon.

Hon ger ett exempel på hur det kändes att börja med nia själv en gång i tiden:

– Jag kände att jag var välkommen fast jag hade ”två vänsterben som rörde sig åt fel håll ibland”. Hit kommer folk arga, glada, pigga och trötta. Om någon går hem från en lektion med mig och är lite mer avslappnad, hoppfull eller kan andas lite djupare så då är det bra!

Nia på Arbis i Åbo går på onsdagar klockan 10 och torsdagar klockan 16.45.

Den 23–24 april ordnas en välgörenhetsdans till förmån för drabbade av Ukrainakriget av niainstruktörer runtom i världen. Aalto drar då ett danspass lördagen den 23 april klockan 17–17.45. Mera information hittas här.

Projekt med gratiskurser fortsätter

Arbis i Åbo, Skärgårdens Kombi och Kimitoöns vuxeninstitut samarbetar fortfarande kring projektet ”Från ensamhet till mångsamhet” som finansieras av Utbildningsstyrelsen.

Bland annat kan den som aldrig gått en kurs eller som inte gått en kurs på 15 år vid något av instituten kan då få gå en gratis kurs.

Projektet inleddes innan pandemin ledde till att samhället tidvis stängde ner och hittills har Åboarbis haft några tiotal deltagare, berättar rektor Sixten Westerby.

Projektet fortsätter på hösten – eventuellt blir det aktuellt med att utvidga konceptet, men exakt hur är inte helt klart.
Tanken är bland annat att kunna erbjuda något för den som, av en eller annan orsak, känner sig ensam.

– Vem som helst kan känna sig ensam, till exempel den som bor ute på en ö i skärgården eller ensam i en lägenhet i Åbo, även den som har familj. Många av dem som går på kurser hos oss säger att vår verksamhet är mycket viktig för dem, säger Westerby.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit