Förflytta dig till innehållet

Nordanå-Lövböle bygglov skall behandlas

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Egentliga Finlands Energi har i september 2015 ansökt om bygglov för 29 vindkraftverk till Nordanå-Lövböle området. Bygg- och miljönämnden har år 2016 begärt tilläggsutredningar av sökande men dylika har inte inlämnats, tvärtom har sökandens representant meddelat att begärda utredningar inte heller kommer att inlämnas.
Bygglovs ansökningarna har inlämnats före generalplanen vunnit laga kraft. Efter detta har tre av kraftverken borttagits från planförslaget och i maj 2020 avbröt tekniska nämnden planeringen uttryckligen på grund av att sökanden inte inlämnat begärda kompletteringar.
EFE tog i.o.m. inlämnandet av bygglovsansökningarna en politisk och ekonomisk risk, väl medveten om att handläggningsavgifter för bygglov alltid bör erläggas, oberoende om byggloven godkänns eller förkastas.
Byggloven som EFE ansökt om har en prislapp på cirka 90.000 euro om de förkastas.
Kommunens uppgift är att bevaka kommuninvånarnas intressen och följa god förvaltningssed. Då byggloven inte har behandlats under cirka fem år tid kan man inte tala om god förvaltningssed. Bygg- och miljönämnden bör utan dröjsmål behandla byggloven och därefter fakturerar kommunen sökanden i sedvanlig ordning. Det är föredragande tjänstemans uppgift att bereda frågan och föredra byggloven för Bygg- och miljötillsynsnämnden.
Det är en fråga om jämlik behandling. Om vem som helst annan lämnar in en bygglovsansökan och därefter vägrar lämna in begärda kompletterande uppgifter så behandlas byggloven och förkastas. Utan dröjsmål.
EFE är ett förlustgivande företag utan omsättning. Varje vindkraftsprojekt som bakgrundsföretaget inlett har strandat och företaget har inte uppfört ett enda vindkraftverk någonstans. Företaget kan när som helst upphöra med verksamheten varefter betalningsförpliktelsen upphör. Då har kommunen medvetet förlorat ersättningen för byggloven. Tid och pengar har kommunen som känt satt ner på projektet långt utöver vad som är rimligt med beaktande av en dylik aktör.
Det är nu dags att, åtminstone avsluta, det från början olyckliga vindkraftsprojektet på ett rättvist, opartiskt och regelrätt sätt.
 
Janne Salonen
fullmäktigeledamot,  vice ordf. i tekniska nämnden  i Kimitoön
Jari Hollsten
fullmäktigeledamot, medlem i bygg- och miljötillsynsnämnden i Kimitoön
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit