Förflytta dig till innehållet

Nordanåprojektet och byggnämndens ansvar

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

I december för ett år sedan rasade ett 185 meter högt vindkraftverk i Vetlanda i Sverige. Kraftverket slogs i spillror och tusen liter olja rann ut i terrängen.
Av olycksutredningen framgick att flera fel begåtts under byggnadsskedet av de 32 kraftverken. Ett av de allvarligaste var att kommunen i samband med bygglovet inte hade krävt teknisk dokumentation om konstruktioner och fundament. För detta fick kommunen en allvarlig anmärkning.
I september 2015 ansökte det tyska bolaget EFE om bygglov för 29 kraftverk på Kimitoön. Byggnämnden meddelade för bolaget att ansökan måste kompletteras med uppgifter om kraftverkstypen och fundamentens konstruktion samt kraftverkens miljökonsekvens.
EFE vägrade att följa detta och sände in en ny ansökan. Nämnden avvisade ansökan och upprepade sina kompletteringskrav.
I detta skede av projektet stod vi inför kommunalvalet på Kimitoön. Strax före valdagen lät vindkraftsbolaget EFE publicera i de två lokala dagstidningarna en helsidesannons i vilken EFE uppmanade kommuninvånarna att rösta på kandidater som stöder bolagets projekt. På detta sätt fick kommunens största parti smygreklam i sin valkampanj. Helsidesannonsen räknades inte som partistöd.
Alla partier och många kommuninvånare fördömde EFE:s sätt att blanda sig i kommunalvalet. Alla utom det största partiet, vars ordförande offentligt försvarade EFE:s förfarande och åberopade yttrandefriheten.
I valet förstärkte det största partiet i kommunen sin ställning i bl.a. byggnämnden.
Det största partiet har låtit förstå att den nya nämnden ska godkänna EFE:s bygglovsansökan utan de tidigare krävda kompletteringarna.
Nämnden ansvarar för de över 200 meter höga kraftverkens behövliga konstruktioner och fundament. Därför behövs detaljerade redogörelser över varje enskilt kraftverk.
Om nämnden nu slopar de kompletteringskrav, som ställdes före valet, väcks en stark misstanke hos kommuninvånarna: Gör det största partiet nu EFE en gentjänst för det stöd partiet fick i sin kommunalvalskampanj?
Esko Salmela
Dalsbruk

Dela artikeln

En kommentar: “Nordanåprojektet och byggnämndens ansvar

  1. Satu Zwerver skrev

    Var och hur har det största partiet ”låtit förstå att den nya nämnden ska godkänna EFE:s bygglovsansökan utan de tidigare krävda kompletteringarna”?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit