Förflytta dig till innehållet

Norrskataföretag kräver Pargas stad på 70 000 euro

Arkiv/Kim Lund

Gästhamnen och butiken i bakgrunden har varit stängda i somras på grund av bryggtvisten mellan Dagema och Pargas stad. Foto: Kim Lund


Norrskataföretaget Dagema har stämt Pargas stad med anledning av bryggtvisten i anslutning till gästhamnen i Houtsala.
Företaget anser att Pargas stadsfullmäktiges beslut att säga upp legoavtalet är ogiltigt och att staden bör ersätta Dagema för de förluster som bryggtvisten har förorsakat företaget.
Pargas stadsfullmäktige sade i höstas upp arrendeavtalet med Dagema eftersom staden anser att företaget inte har uppfyllt avtalsvillkoren om att underhålla gästhamnsbryggan som var stadens egendom.
Bryggan var i dåligt skick och sjönk delvis innan Dagema bogserade bort den. Eftersom det inte fanns någon brygga i hamnen var både butiken och gästhamnen stängda i somras.
Nu yrkar Dagema på att Pargas ersätter företaget för den ekonomiska skada man har lidit på grund av att det inte har funnits någon brygga i hamnen och för att staden inte har ersatt bryggan.
Bland annat kräver man 36 000 euro för utebliven bränsleförsäljning och 11 000 euro för uteblivna besöks- och hamnavgifter.
Dessutom vill man ha drygt 8 000 euro för de kostnader som bärgningen och bortforslandet av bryggan förorsakade, samt 2 400 euro för de 80 timmar arbete som företagets vd Dan Mattson och hans fru lade ner i samband med bärgningen av bryggan.
Dagema har också överklagat fullmäktiges beslut att säga upp hyresavtalet till Åbo förvaltningsdomstol.
I arrendeavtalet mellan staden och Dagema sägs det att hyrestagaren förbinder sig att underhålla gästhamnsbryggan och att företaget har rätt att på egen bekostnad förnya bryggan.
Dagema tolkar formuleringen som att företaget har rätt, men inte skyldighet att förnya bryggan. Staden å sin sida anser att bryggunderhållet entydigt är på Dagemas ansvar.
Avtalet för det 1 400 kvadratmeter stora området undertecknades den 27 oktober 2011 och skulle ha varit i kraft till år 2041.
LÄS HELA AVTALET HÄR:  Jordlegoavtal
LÄS OCKSÅ: Låst läge i bryggtvist
Pargas jobbar för ny brygga till Norrskata
     Nämnd säger upp bryggavtal på Norrskata
 
 
 
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit