Förflytta dig till innehållet

Nu har ljusen tänts på Teaterbron – symboliken är knappast svår att förstå

Kim Lund
Röd dekorationsram på Teaterbron i Åbo
Årets temabelysning på Teaterbron är hämtad från musikalföreställningen "Hiljaiset sillat" som spelas på Åbo stadsteater. Sitt namn till trots kan man höra musik och andra ljud från musikalen på bron.

Traditionen med att lysa upp Teaterbron i Åbo med ett tema från Åbo stadsteaters huvudföreställning är inne på sitt femte år.

På fredagseftermiddagen tändes ljusen i Roseman bridge, bron som har en central roll i ”Hiljaiset sillat” som baserar sig på Robert James Wallers roman ”The Bridges of Madison County”.

Ljusdekorationer på Teaterbron i Åbo.Kim Lund
Energisnål ljuskonst.

Det är scenografen Jani Uljas som har planerat och gjort en modernare version av den ursprungliga träbron i Iowa. Syftet är att sprida lite värme och kärlek under mörka vinterkvällar, säger han.

– Det röda ljuset runt och på bron skapar en kärleksfull atmosfär som förstärks av ett moln av blommor som hänger mitt på bron. Färgerna går bra ihop med de röda siffrorna på Åbo Energis skorsten och jag är mycket nöjd med slutresultatet, säger Uljas.

Det är inte bara ljusen som skapar stämning. Mellan klockan 7 och 22 hörs det också musik och andra ljud från föreställningen.

Ljusplaneringen har gjorts av Kalle Ropponen och ljuddesignen av Iiro Laaksonen. Bron kommer att vara upplyst till den 26 februari.

Teatern har använt energisnåla led-lampor som kan återanvändas. Den totala energiförbrukningen för de tre månaderna är 15 000 kWh.

Ljusdekorationer i rött och gultKim Lund
Ett moln av blommor hänger mitt över Teaterbron.

Dela artikeln

En kommentar: “Nu har ljusen tänts på Teaterbron – symboliken är knappast svår att förstå

  1. John Lassus skrev

    Energisnåla led-lampor? Med en förbrukning på 15000 kWh på tre månader har lamporna en effekt på 7kW, dygnet runt. Häftigt!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit