Förflytta dig till innehållet

Nu ska det simmas på Kimitoön!

Simläraren Ann-Louise Hakalax instruerar barnen som nu samlas regelbundet i Kasnäs simhall för att träna.


Simning. På nästa års sida finns det bra möjligheter att träna simning på Kimitoön. För tillfället utreds det om tillräckligt många barn och ungdomar är intresserade av ordentlig simträning. Och för yngre barn startar Folkhälsan i Västanfjärd en simskola.
Jill Karlsson är en av de föräldrar som länge tänkt att en simklubb skulle behövas. I helgen gick hon på Facebook ut med en uppmaning att intresserade ska kontakta henne om de har barn som vill träna simning, och hon är väldigt nöjd med responsen.
-Jättemånga har hört av sig, intresset har överträffat mina förväntningar, säger Karlsson.
Idén har funnits i många år under sommarsimskolorna, då Karlsson tillsammans med några andra föräldrar tyckt att det är synd att ingen organiserad simning ordnas under vintern.
För tillfället är det fyra barn som tränar med simskolläraren Ann-Louise Hakalax i Kasnäs simhall, men tanken är att barnen kan vara betydligt fler efter årsskiftet.
-Om vi blir många simmare kan vi kanske ansluta oss till Kimito Sportförening, åtminstone har KSF varit välvilligt inställda till tanken, säger Karlsson.
En egen simklubb är ett måste för att simmarna ska få delta i klubbtävlingar, och den behövs också om man vill söka bidrag för verksamheten.
Om allt går bra så ordnas flera grupper, som sammanställs både enligt hurudan träning simmarna behöver och hur samåkandet till Kasnäs kan ordnas.
Om intresse finns kan också vuxengrupper ordnas.
-Vi söker också efter tränare och sådana som vill utbilda sig till det, alla som tror att de kan bidra på något sätt får gärna ta kontakt, säger Karlsson.
Facebookgruppen Kimitoöns simmare har startats för att utreda intresset. Intresserade kan också meddela namn, ålder och simkunskap till jill.karlsson@kimitoon.fi.
För yngre barn ordnar Folkhälsan i Västanfjärd en simskola i Kasnäs badhus. Totalt blir det tio gånger simning i januari till mars under ledning av simskolläraren Ann-Louise Hakalax och lekledaren Adrian Vuorio.
Janni Ölander som sköter organiserandet från Folkhälsans sida säger att vintersimskolan inte konkurrerar ut somrarnas skola, utan är ett komplement.
-I somras var det först kallt, vattnet var 15 grader så att barnen inte kunde simma. När det blev varmare kom algerna, suckar Ölander.
En del av simmärkena kan tas i Kasnäs, men eftersom där inte finns hopptorn kan inte alla märken erövras där.
Tanken är att två olika grupper startar, en 10 barns nybörjargrupp och en grupp med 15 barn för redan simkunniga.
– Simskolan är öppen för alla, men Västanfjärdsbor kommer att ha förtur till platserna, säger Ölander.
För Västanfjärdsbor öppnar anmälningstiden den 11 december, för övriga två dagar senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit