Nu ska sötvattensbassängens vatten i Pargas förbättras — Ålöviken har fått en egen stiftelse
Den nya Stiftelsen för Ålöviken, eller det som till vardags kallas för Pargas sötvattenbassäng, har grundats av Pargas stad, Nordkalk, Finnsementti och Paroc.
Syftet är att att utveckla Ålöviken genom att befrämja vattenvård, miljövård och naturvård i viken och dess omgivning och samarbetar med olika aktörer som verkar i och vid Ålöviken.
Tanken är att vikens tillstånd ska förbättras.
Börjar med kartläggning
Man börjar med att kartlägga nuläget i bassängen och jämför resultaten med tidigare undersökningar.
Som en första konkret åtgärd undersöks belastningen som kommer via de åtta största dikena och bäckarna som rinner ut i Ålöviken.
Undersökningen, som börjar i höst, är ett samprojekt mellan den nya stiftelsen och Sydvästra Finlands vattenskyddsförening.
Projektet fortsätter våren 2021.
Markägarna kontaktas före röjningen
För att man ska kunna mäta hur vattnet strömmar i dikena måste växtligheten röjas bort på ett 2–4 meter stort område vid diket, där provtagningspunkten finns.
Markägarna kontaktas före röjningen, som sker i september.
Undersökningarna görs tre gånger på hösten och två gånger på våren samt en gång under försommaren. Vid höstens och vårens provtagningar undersöks dikesvattnens totalfosfor- och totalkvävehalter. Vid försommarens provtagning undersöks rester av växtskyddsmedel i de två största dikena.
På det sättet kan belastningen av närsalter från tillrinningsområdet beräknas.
Undersökningarna görs i samarbete mellan Stiftelsen för Ålöviken och Sydvästra Finlands vattenskyddsförening.
Fler får gärna hjälpa till
Ett möte för markägare, dem som bor runt sötvattensbassängen och andra intresserade kommer att ordnas när det är möjligt.
Intresserade kan också delta i det konkreta vattenskyddsarbetet och stiftelsen tar tacksamt emot donationer för sitt arbete för Ålöviken.
En riktgivande åtgärdsplan för Ålöviken för åren 2020–2022 ska göras. Planen ska användas som grund då man ansöker om finansiering från olika instanser.
Det är inte stiftelsen, utan Pargas stad som har ansvaret för att slussen och byängsbäckens pumpstation underhålls, samt för kontrollen av vattenkvaliteten i sötvattenbassängen vart tredje år.
Stiftelsens styrelse består av Kurt Lundqvist, ordförande, Kari Penttinen, vice ordförande, Sanna Autio, Petteri Koukku, Stefan Lindfors och Gert Wahtera.
@Raymond. Tyvärr har det visat sig omöjligt att få tillstånd att öppna viken på nytt till havet. Det är dessvärre inget som Pargas stad kan besluta om. Pargas Vatten Ab och Pargas stad har i repriser arbetat för att man skulle få avlägsna slussen, men nationella och EU:s miljömyndigheter sätter stopp (delar av området har både Natura status och är naturskyddsområde). Det som därför återstår är att med olika åtgärder försöka förbättra tillståndet i viken.
Sötvattenbassängen i Pargas måste öppnas så att havet har tillgång till fjärdar och vikar. Det är kanske redan försent att rädda det som en gång fanns i detta vattendrag, men det vore ändå det billigaste sättet att till en del återgå till det förflutna. Det blir oerhört dyrt att putsa och rensa ogräs varje eller vartannat år, för inte tala om slussens underhåll.
Det fanns i tiden olika arter av häckande andfåglar, doppingar och sothöns som trivdes här. Idag finns det bara skrikande svanar som erövrat reviren. Fiskbeståndet består väl snart enbart av rudor.
Hej Rune! Tack för din fråga! Det här har säkert att göra med de tekniksa bekymmer som vi dragits med hela veckan. Prova med att logga ut från ÅU på din surfplatta och sedan logga in igen med ditt användarnamn och ditt lösen. Ditt användarnamn är samma som din e-post. Om du glömt lösenordet väljer du ”Glömt lösenordet?” och skapar ett nytt.
Varför kan jag inte läsa Surf-inläggen på min platta fast jag är inloggad på mitt aktiverade konTo?