Förflytta dig till innehållet

Ny bilbatterifabrik i Nystad öppnar i exakt rätt tid – marknaden är het

Arkiv/Jean Lindén
Interiör av fabrikshall sedd uppifrån

Valmet Automotives bilbatterifabrik i Nystad, som invigdes på tisdagen, har redan avtal med två kunder. Vilka de är kan vd:n Olaf Bongwald inte avslöja.

Men eftersom batterifabriken ligger vägg i vägg med Valmet Automotives bilfabrik, där man tillverkar hybridbilar för Mercedes, kan man anta att den tyska biltillverkaren är en av kunderna.

Batterifabrikens första produktionslinje har redan varit i gång i ett par veckor. Där tillverkas batterier till laddhybrider.

— Så mycket kan jag säga att de batterier vi tillverkar där inte är till de bilmodeller vi nu tillverkar i bilfabriken, säger Bongwald till SPT.

Olaf Bongwald vd för Valmet Automotive vid Valmet Automotives första produktionslinje vid batterifabriken i Nystad.

Men han tillägger:

— I en perfekt värld används alla batterier som vi tillverkar i bilfabriken i vår bilproduktion i Nystad.

Full kapacitet om tre år

Kring 200 personer har redan anställts till batterifabriken. När fabriken är i full gång om tre år, med fyra produktionslinjer, kommer den att sysselsätta cirka 500 personer.

Då ska fabriken spotta ut en halv miljon batterimoduler eller hela batterier per år.

Bilbatteri till laddhybrid tillverkat vid Valmet Automotives första produktionslinje vid batterifabriken i Nystad.

I kombination med bolagets batterifabrik i Salo, som startade 2019, och en kommande fabrik i Tyskland är planen att batteriavdelningen år 2027 står för en lika stor del av Valmet Automotives omsättning som biltillverkningen.

Batterisidan, med namnet EV Systems, har redan nu ökat sin omsättning enormt. För tre år sedan var omsättningen kring 1 miljon euro. Nästa år förväntas den vara kring 1 miljard.

— Som vi ser det öppnar vi batterifabriken i exakt rätt ögonblick med tanke på marknaden, säger Jyrki Nurmi, chef för EV Systems.

Jyrki Nurmi chef för Valmet Automotives batterisida EV Systems.

Fabriken har byggts på bara 10 månader. Nurmi säger att erfarenheterna från Salofabriken har bidragit till att man kunnat agera så rappt.

Halvledarna en flaskhals

Nästa år kommer bilfabriken i Nystad att även börja tillverka den renodlade elbilen Lightyear One.

Valmet Automotive kan som sagt inte avslöja för vem man nu ska tillverka batterier, men det är klart att batterifabriken också ska tillverka batterier till renodlade elbilar.

Jyrki Nurmi säger att Valmet Automotive inom det kommande halvåret nog kommer att kunna berätta mer om nya kontrakt.

Bilfabriken i Nystad har över 3 000 anställda och har kapacitet att tillverka klart över 100 000 bilar per år. Rekordet sattes för två år sedan, då man tillverkade 114 000 bilar.

I år var tanken att producera drygt 100 000 bilar, men man kommer att landa under den siffran, säger vd:n Bongwald. 

— Det har att göra med bristen på halvledare i världen. Problemen kommer nog att fortsätta in på nästa års sida.

Arkiv/Jean Lindén
Mercedesbilar tillverkade vid Valmet Automotive i Nystad.

Den globala frakten har även haft problem med att sköta leveranserna under coronatiden. Valmet Automotives biltillverkning har, i likhet med andra biltillverkare, ibland stått stilla. Olaf Bongwald säger att det handlar om cirka 30 uteblivna produktionsdagar i år.

Batterifabriken i Nystad är så ny att den ännu inte hunnit smaka på de problemen, men bolagets batteritillverkning i Salo har nog drabbats av bristen på halvledare, säger Jyrki Nurmi.

Battericeller från Vasa?

Batterifabriken i Nystad kommer inte att tillverka sina batterier hela vägen från ax till limpa. Den första komponenten – battericellerna – köper man in. Sedan plockar man ihop skräddarsydda batterier för kundens bilmodeller.

Arkiv/Jean Lindén
Robot vid Valmet Automotives första produktionslinje vid batterifabriken i Nystad.

Valmet Automotive har också möjlighet till testning och produktveckling, och i fabriken i Salo tillverkar man redan nu egna batterier som kan användas av en mängd stora fordon.

På SPT:s fråga om hur Valmet Automotive garanterar att metallerna som behövs i batterierna produceras under schyssta förhållanden svarar vd:n Bongwald att det varierar beroende på produkten.

När det gäller bolagets egna batterier, som kan användas av vilken kund som helst, kräver bolaget att kunderna följer Valmet Automotives uppförandekod.

Men när det gäller bilbatterier som man tillverkar för en viss biltillverkare är det kunden som bestämmer vilka battericeller som Valmet Automotive använder, och då är det biltillverkarens ansvar att hålla koll på underleverantörerna.

Valmet Automotive avslöjar inte detaljer, men konstaterar att de nu använder bränsleceller från en mängd leverantörer, bland annat i Asien. Om och när norska Freyr startar sin battericellsproduktion i Vasa kan Bongwald mycket väl tänka sig att fabriken i Nystad börjar använda Freyrs celler.

— Det blir mindre utsläpp om battericellsproduktionen finns nära, säger Olaf Bongwald.

Jean Lindén/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit