Förflytta dig till innehållet

Ny förordning ändrar polisuniformerna – namnbrickan kan i stället bestå av en rad siffror

Arkiv/Sofia Westerholm
två poliser
På polisuniformen behöver i fortsättningen inte finnas en namnbricka där polisens efternamn står skrivet.

En ny förordning möjliggör att poliser inte längre nödvändigtvis måste bära en namnbricka med sitt efternamn på bröstet till sin polisuniform.

Inrikesministeriet kom med en förordning om polisuniformen i oktober 2020. I förordningen slogs fast att polisuniformen ska bestå av beteckningar som visar tjänstgraden och en namnbricka.

Nu har förordningen ändrats så att namnbrickan inte längre är ett måste och polisen kan exempelvis i stället bära en sifferbeteckning på sitt bröst. De två första siffrorna anger i så fall vilken polisinrättning polisen tillhör.

Syftet med ändringen är att minska antalet hot som poliser utsätts för i sitt privatliv.

Poliser får själva välja om de vill bära namnbricka eller sifferbeteckning. Trots ändringen är ändå alla poliser enligt polislagen skyldiga att uppvisa sitt tjänstemärke om någon så ber. Av tjänstemärket framgår även polisens personuppgifter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit