Ny spindelart hittad i Iran – undersökt av spindelforskare vid Åbo universitet
En ny spindelart har hittats i Iran, berättar Åbo universitet. Det handlar om en tarantula, alltså en fågelspindel, närmare bestämt en persisk guldfågelspindel (Chaetopelma persianum).
Individen som studerats hittades i en håla den själv hade gjort i en stenig sluttning klädd med låg vegetation och gräs. Den lokala naturentusiasten Mehdi Gavahyan upptäckte spindeln och skickade en bild till spindelforskaren Alireza Zaman vid Åbo universitet.
Det spindelexemplar som sedan skickades till honom för undersökning var en nio centimeter stor hona.
– Tack vare artens speciella egenskaper kunde vi på ett tillförlitligt sätt skilja den från andra kända Chaetopelma-arter, säger Zaman i ett pressmeddelande från Åbo universitet.
Ullig och gyllene
Enligt pressmeddelandet är en av artens unika egenskaper det ulliga och guldfärgade håret. Utgående från en enda individ var det tydligt för forskarna att det här var en art som inte var känd från tidigare.
Den nya arten tillhör släktet Chaetopelma, som är ganska litet. Släktet har spridit sig till Kreta, Sudan och Mellanöstern. Det är ett av de enda två släkten fågelspindlar som lever i Medelhavsområdet.
Upptäckten var den första av denna spindelart i Iran.
Guldfågelspindeln är en grävande spindel. Den lever i de höga, gröna Zagros-bergsområdena i norra Iran.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.