Ny station hägrar för Västanfjärds FBK – nybygget har fått plats i Varhaplan
Brandstationen i Västanfjärd har alltid varit för liten, trots att den är tillbyggd ett flertal gånger. Nu finns hopp om en helt ny stationsbyggnad – en sådan finns med i välfärdsområdet Varhas uppdaterade investeringsplan för åren 2024–27.
Planen landar på välfärdsfullmäktiges bord på onsdag.
Projektet kräver en lånefullmakt värd 2,1 miljoner euro av välfärdsområdet.
Enligt uppgifter till Kimitoöns kommun skulle den här investeringen vara välfärdsområdet Varhas egen, vilket inte är fallet till exempel gällande det eventuella nybygget för äldrevård i Kimito.
Vice kårchef vill se stationen innan han kan vara säker
Vice kårchef Johan Östermalm möter upp ÅU:s reporter vid brandstationen.
Han är på det klara med att behovet av en ny station finns, men säger att han nog vill se den nya stationen innan han vågar tro på det här.
Stationen har alltid varit för liten
Nuvarande stationsbyggnad är Kimitoöns kommuns som Varha hyr för sin verksamhet. Den är byggd på 1950-talet, men visade sig alltså redan då vara för liten.
– 1954 då den första bilen kom kapades bilen för att få plats i stationen, berättar Östermalm.
1960 förlängdes stationen. 1989 byggdes delen där bilarna nu står, men enligt Östermalm läcker den delen in vatten.
Här inne finns manskapsbilen och en släckningsbil.
Bakändan av den tar nästan i väggen – lyckligtvis har den här bilen inte en baklucka som öppnas utåt. Framändan är så nära garagedörren att man får tränga sig förbi för att komma åt ytterdörren.
Nya personalrum fick stationen för ett par år sedan.
Medlemmarna använde innan dess toaletten i Västanfjärds gamla kommunkansli intill, men då det såldes måste kommunen förse brandstationen med de nödvändiga bekvämligheterna.
Varha: Stationen har nått slutet av sin livslängd
I Varhas investeringsplanen står det att brandstationen i Västanfjärd är gammal och att byggnaden har nått slutet av sin livslängd. Stationen uppfyller inte nuvarande kravnivå.
Att bygga ut eller renovera stationen ses inte som möjligt i den nuvarande fastigheten, därför behöver den ersättas med ett nybygge.
Vidare skriver Varhas tjänstemän att fordonshallen är för liten för att Västanfjärd FBK ska kunna ta emot en modern släckningsbil. För bättre kostnadseffektivitet ser man det som ändamålsenligt att placera en treaxlad släckningsbil i Västanfjärd, men inte heller det är möjligt i nuvarande hall.
Den släckningsbil man nu använder sig av är lånad från Åbo. Den egna 25 år gamla bilen säger Östermalm är i så dåligt skick att det inte lönar sig att reparera den. Nu väntar man på en ersättande bil.
Att stationen är trång gör att verksamheten lider. Enligt Östermalm måste bilar som ska tvättas föras ut på gården, en del av utrustningen måste förvaras utomhus och om man behöver plats för att göra något inne i hallen måste man köra ut en av de två bilarna.
Dessutom är gården i minsta laget, till exempel för juniorverksamhetens övningar.
Kunde placeras närmare Nivelax
Personligen tycker Östermalm att stationen kunde placeras någon annanstans på orten. Nu finns den i Lammala, i närheten av bybutiken Knallis.
– Om man till exempel flyttade stationen närmare Nivelax kunde det vara lättare att få ihop folk.
Västanfjärds FBK är en avtalsbrandkår, med drygt tio aktiva som rycker på räddningsuppdrag. Uppdragen är 40–50 per år. Vardagar kan det vara så få som ett par eller tre personer som kan ställa upp. Dessutom är medelåldern över femtio år.
En ny station kunde göra gott för verksamhet och medlemsrekrytering.
Stationen en viktig del av nätverket
Enligt investeringsplanen utgör Västanfjärds brandstation en väsentlig del av räddningsteamet på Kimitoön. För att teamet ska uppfylla sin operativa beredskapstid behövs det en station i den här delen av ön.
Redan i den konditionsbedömning av brandstationerna i Egentliga Finland som gjordes år 2011 konstaterades att brandstationen i Västanfjärd hör till dem som behöver totalrenoveras eller ersättas av nybygge före utgången av 2020-talet.
Utöver Västanfjärdsprojektet är det aktuellt med ett nytt stationsbygge bland annat också i Pargas och i Jäkärlä.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.