Förflytta dig till innehållet

Nya affärsplaner i Pargas tas tudelat emot

Blir Köpmansgatan ett bostadskvarter? Överlever den som handelsplats? Det diskuteras i Pargas då staden har nya planer för fler affärer kring Skärgårdsvägen. Foto: Anja Kuusisto

I morgon onsdag (20.9) behandlar bygg- och miljönämnden i Pargas ett förslag som blir startskottet för en ny affärskoncentration intill Skärgårdsvägen, på norra sidan om Segelrondellen.

Bland de affärer och företag som verkar på gågatan i Pargas har nyheten om stadens och Turun Osuuskauppas planer tagits emot med kluvna känslor.

”Det känns tudelat” är det första som flera spontant svarar, när stadens och TOK:s planer diskuteras. .

– Utveckling är alltid bra, och planerna låter som en satsning, säger Karl-Johan Bäckström, företagare som driver City-Gold på Köpmansgatan (gågatan) i Pargas.
– Men jag tänker också att det här kanske ännu mer flyttar fokus från gågatan, centrum blir någon annanstans.

Kan du som företagare flytta med, om centrum flyttar?
– Det är något man i så fall måste överväga. Men vi klarar oss här också, allt prat om att gågatan är död håller inte streck. Inte skulle de här affärerna finnas här om det var helt dött, säger Bäckström.

Hans företag har också andra ben att stå på, än att sälja varor över disk. Dels designar han smycken, dels graveras här arbeten åt flera andra guldsmedsaffärer.
– Men kundströmmen är också viktig – och den finns, även om gågatan inte är en livlig handelsgata i den stil som en del nostalgiskt talar om.

I samma stil uttrycker sig Helena Bruun på inredningsaffären Tre Små Rum:
– Ett affärscentrum vid Skärgårdsvägen är ingen katastrof, även om det säkert påverkar oss. Planerna låter bra och Lidl välkomnas hit, det kan ge orten en sundare priskonkurrens.
– Dessutom tror jag att sommargäster och turister fortsätter att besöka mindre specialaffärer, de är ute efter annat än stora affärers utbud, säger Bruun.

Föreningen Väståbolands företagare, med uppemot 300 företagarmedlemmar, råkade vara på företagarkryssning i torsdags då nyheten om de nya affärsplanerna kom ut.
Föreningens ordförande Paul Vikman säger att den första responsen var positiv.
– Vi var ett trettiotal deltagare på kryssningen, reaktionen var allmänt taget uppåt. Många konstaterade att Pargas behöver större satsningar, något nytt som visar på utveckling. Men samtidigt framhöll man att tyngdpunkten i Pargas centrum ytterligare förskjuts mot Skärgårdsvägen, och att det inte gynnar Köpmansgatan.

Enligt Vikman har tongångarna den senaste tiden överlag varit mer positiva när det gäller företagarklimatet:
– Det här är mitt andra ordförandeår, så när det gäller egna intryck har jag inte så mycket att jämföra med. Men min känsla är att företagarna tycker att samarbetet med staden har blivit enklare. Företagarna ser också att det ska finnas vilja och intresse från båda hållen om något ska förverkligas, såsom utvecklingen i Centralparken i somras, där företagarinsatsen var central.

Wallins nybygge avancerar

Ted Wallin tror på gågatan. Huset till höger om honom ska rivas.

  • När företagare längs med gågatan i Pargas diskuterar centrumutveckling nämner flera en gemensam nämnare för framtidstron. Den gemensamma nämnaren är Ted Wallin.
  • Det man hänvisar till är inte enbart hans konstgalleri, Art Bank, som hämtar långväga gäster till centrum, utan framförallt det affärshus som Ted Wallin med sina samarbetspartners vill bygga på Köpmansgatan.
  • Det nya affärshuset i något som påminner om Gaudi-stil blir ett nytt och annorlunda inslag i stadsbilden, och det har bygglov sedan en tid tillbaka.
  • Men innan det byggs måste nuvarande affärshus på samma adress rivas och riktigt ännu är vi inte där. Enligt våra tidigare reportage, när har du sagt att byggstarten ska ske?
  • – I augusti 2017, säger Wallin glatt leende. Men i morgon är jag kanske klokare igen!
    Det blev inte augusti, men Wallin säger att han i dessa dagar igen har ett möte som kan ge projektet en skjuts framåt. Han vill inte lova en tidtabell för rivning och byggstart, men han vill att det sker så snart som möjligt.
  • – Problemet är att man är van att bygga lådor i Finland. Allt annat är svårt, och de problem vi nu diskuterar kan kallas byggnadstekniska.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit