Förflytta dig till innehållet

Nya metoder gynnade gösen i svenska Hjälmaren, men nu hotas fisken av klarare vatten

Den svenska sjön Hjälmaren har enligt vissa källor var grumlig redan på 1700-talet. Det gillar gösen. Foto: Udo Schröter/Wikipedia


I den svenska sjön Hjälmaren, cirka 150 kilometer väst om Stockholm, har gösbeståndet återhämtat sig. Det här noterades av Helsingin Sanomat i ett stort reportage för en vecka sedan (30.9).
I Hjälmaren höjdes gösens minimimått till 45 centimeter 2001. Minsta maskstorleken i nät är också klart större än vad som tillåts i finska vatten.
– Det har varit en väldig framgång, säger Håkan Carlstrand, utredare vid Havs- och vattenmyndighetens enhet för fiskereglering, till HS.
Hjälmaren är med sina 483 kvadratkilometer Sveriges fjärde största sjö, ungefär lika stor som Kallavesi vid Kuopio, Finlands tionde största sjö.
”Tack vare god föryngring och att minimimåttet höjdes (…) ökade avkastningen i yrkesfisket till 289 ton år 2006”, enligt Svenska lantbruksuniversitetets översikt 2013.

Hur lång ska en gös vara för att den ska få fångas? I Hjälmaren är det tillåtna fångstmåttet större än i andra vatten. Foto: Wikipedia


Efter toppåret har gösfångsten varit i medeltal 167 ton under åren 2007–2013. Det här är en markant nivå jämfört med bottenåret 1997, då fiskare drog upp bara 30 ton gös i Hjälmaren.
”Gösbeståndet är nu så stort i Hjälmaren att 32 yrkesfiskare kan jobba heltid i sjön med gösen”, rapporterade Sveriges Radio (1.8.2013).
Kan Hjälmaren då jämföras med Skärgårdshavet? En stor skillnad är att det handlar om en insjö utan sälar.
Däremot är skarven ett bekymmer också där.
– De små gösarna tar nog mest stryk av skarven, risken är att återväxten drabbas, enligt Mats Ingemarsson, ordförande för Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund (Nerikes Allehanda, 25.7).

Klarare vatten är ett hot mot gösen

Det som gör Hjälmaren speciell är att den är ovanligt grund – samt övergödd och grumlig.
Nerikes Allehanda har rapporterat om forskare som beskrivit sjön som ett ”mysterium”: Utsläppen minskar, men det gör inte algblomningen eller mängden växtplankton. Hjälmaren är också den sjö i Sverige där det oftast rapporteras fall av fiskdöd.
Arbetet för klarare näringsfattigare vatten oroar ykesfiskarna.
– Rör inte Hjälmaren. Hjälmaren är grumlig och det ska den vara, enligt Hans Johansson, ordförande för Hjälmarens fiskarförbund (Nerikes Allehanda, 29.12.2016).
Hjälmaren, som enligt vissa källor var grumlig redan på 1700-talet, har de senaste åren haft klarare vatten – och det är ett hot mot gösen, enligt de lokala fiskarna.
 
LÄS OCKSÅ: 
Yrkesfiskare tror inte nya fångstmått räddar gösen – fredning kunde vara en bättre lösning
Strängare begränsningar motiveras med mindre och färre gösar i havet

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit