Förflytta dig till innehållet

Nytt besked från Migri: Föräldrarna får också stanna

Föräldrarna Rasha Al-Nuaimi och Hussein Al-Kly får stanna i Finland med barnen Shams Alaflak och Rabie Alaflak. Foto: Maria Thölix-


På torsdag fick föräldrarna Rasha Al-Nuaimi och Hussein Al-Kly det glädjande beskedet att de får uppehållstillstånd i Finland. De bor i Pargas med barnen, åttaåriga Rabie Alaflak och sjuåriga Shams Alaflak. De kom från Syrien för att söka asyl i Finland år 2015. De är en av de familjer som blev inkvarterade i asylboendet i Nagu.
I augusti fick barnen besked om att de fått uppehållstillstånd för fyra år, men inte föräldrarna. Barnen är födda i Syrien och deras biologiska pappa var syrier. Men han har dödats.
Mamman Rasha gifte om sig med Hussein som är från Kirkuk i Irak. Migrationsverket behandlade barnens och föräldrarnas asylansökan skilt. Migri ansåg att det är tillräckligt säkert för föräldrarna, som båda har irakiskt medborgarskap, att återvända dit. Barnen däremot har inte uppehållstillstånd i Irak och fick därmed uppehållstillstånd i Finland.
Efter chockbeskedet om att barnen skulle få stanna i Finland men inte Rasha och Hussein lämnade de genast in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av familjeband.
Men nu kan de andas ut för en stund. Rasha fick uppehållstillstånd för ett år och efter det får hon ansöka om förlängning. Hussein fick uppehållstillstånd bara till mars nästa år. Det beror på att hans pass går ut då.
Men deras vän Mari Kokkonen berättar att Hussein med det tillfälliga uppehållstillståndet kan resa till Stockholm för att ansöka om nytt pass. Man kan inte göra det vid irakiska ambassaden i Helsingfors.
Med nytt pass kan han sedan ansöka om att förlänga uppehållstillståndet. Mari berättar att Hussein ringde till henne genast att han fått det positiva beskedet.
– De var väldigt lättade och grät av glädje, berättar Mari Kokkonen.
Föräldrarna har också i ett tidigare skede överklagat det negativa asylbeslutet. Det ärendet är ännu under behandling i förvaltningsdomstolen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit