Förflytta dig till innehållet

Nytt bibliotekssystem påverkar servicen vid biblioteken – förbered dig på två veckors avbrott

Stolar i en sal.
I Vaski-bibliotekssamarbetet ingår flera kommuner och bibliotek i Egentliga Finland.

Vaski-biblioteken byter till ett nytt bibliotekssystem mellan den 19 maj och 3 juni.

Under dessa två veckor erbjuder Vaski-biblioteken inga låne- eller återlämningstjänster. Det går inte heller att reservera böcker under den här perioden.

Elektroniska material och några av bibliotekets andra tjänster går dock att använda.

Stängda bibliotek

Systembytet gör det möjligt för biblioteken att utveckla nya tjänster och spara pengar.

Under perioden 19.5-3.6 är de flesta av Vaski-bibliotekens betjäningsställen stängda eller har begränsade öppettider.  

Böcker som har reserverats går inte att hämtas under systembytet, utan kan hämtas först när det nya bibliotekssystemet är i bruk. Biblioteken meddelar att den som reserverat material ska hämta sitt material senast den 15.6.

Förfallodagen skjuts upp under avbrottet

Biblioteken önskar att användarna inte återlämnar material under avbrottet eftersom det inte går ge något kvitto på återlämnat material. Det finns inga förfallodatum under systembytet.

Det är inte möjligt att skaffa nya bibliotekskort, uppdatera kontaktuppgifter eller betala avgifter under avbrottet och det är inte heller möjligt att in på nätbiblioteket. Meröppettiderna går inte heller att utnyttja.

Under systembytet kan tidskrifter och annat biblioteksmaterial läsas på plats under öppettiderna. Det går också att göra sökningar i nätbiblioteket på vaskikirjastot.fi. för att kolla hyllplacering och tillgänglighet.

Läsplatser kan utnyttjas enligt coronabegränsningarna.

Korttidsdatorerna och andra datorplatser kan användas, och det går att skriva ut material. Dessutom kan allt e-material användas. Användningen av e-material kräver dock att man har en pinkod kopplad till bibliotekskortet.

Evenemang och utställningar genomförs normalt, med beaktande av coronabegränsningar. Skolbarnens biblioteksbesök fortsätter som distansbesök. Bokprat hålls också på distans.

Nytt system ska möjliggöra bättre samarbete mellan biblioteken

Med det nya systemet kan användaren själv återställa sin PIN-kod om hens e-postadress finns sparad i systemet. I framtiden kan användaren också bestämma sin egen kod för reserverat material.

Det ska också gå att frysa reserverat material till exempel under semestern. Den här funktionen har länge önskats av användarna.

Förseningspåminnelserna kommer i framtiden bara att skickas via e-post. Om det inte finns någon e-postadress i systemet för användaren, skickas meddelandet per brev. Användaren kan också få låne- och återlämningskvitton direkt till sin e-post. Förhandsmeddelande om förfallodagen kommer i framtiden bara en gång.

I och med det nya bibliotekssystemet är det inte längre möjligt att låna med en ID-handling.

Lånehistoriken som samlats i det gamla systemet försvinner från nätbiblioteket. Det här betyder att man måste spara sin favoritlista före den 18.5 för att ha den kvar.

Om en användare har många kort i Vaski-biblioteken, överförs bara ett kort till det nya systemet.

Det öppna källkodssystemet Koha används i stor utsträckning i finska bibliotek. Att det tas i bruk i Vaski-biblioteken möjliggör mer öppet samarbete mellan biblioteken.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter

Your current shadow instance is ""Staging shadow"". Exit